IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истанбул е най-посещаваният град в света с над 20 млн. туристи за 2023 г.

На второ място е Лондон с 18,8 млн. международни посетители през миналата година

07:32 | 12.02.24 г.
Снимка: Frank Bienewald/LightRocket via Getty Images
Снимка: Frank Bienewald/LightRocket via Getty Images

Истанбул е най-посещаваният град в света, след като през 2023 г. е привлякъл 20,2 млн. международни посетители, сочи класация на Euromonitor International, цитирана от CNBC. Това е увеличение от 26% спрямо предходната 2022 година. 

Историческият център на Истанбул е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Според National Geographic най-доброто време за посещение на Истанбул е през пролетта или есента. 

На второ място е Лондон с 18,8 млн. международни посетители през 2023 г. Британската столица записва 17% ръст на посещенията на годишна база.

В класацията се подчертава, че Лондон разполага с най-добрата туристическа инфраструктура в света. Според CNBC няколко компании, сред които Park Hyatt, Oberoi и Mandarin Oriental, планират да открият нови хотели в града.

Ню Йорк е единствената дестинация в САЩ, която попада в топ 10 в класацията. В града са регистрирани 11 млн. посещения, което представлява 24% ръст спрямо 2022 г.

"Международните пътувания продължават да се възстановяват и през 2023 г. се отчита 38% ръст на броя на пътуванията, които се очаква да достигнат 1,3 млрд. до края на годината", се посочва в проучването.

"Очаква се потребителите да търсят изгодни предложения за пътуване. Това, от своя страна, ще стимулира потребителското търсене на вътрешнорегионални пътувания", казва Надежда Попова, старши мениджър в Euromonitor International. "Пътуващите ще продължат да предпочитат автентични и местни преживявания в допълнение към алтернативите за устойчив туризъм."

Ето и кои градове попадат в топ 10:

1. Истанбул, Турция
2. Лондон, Великобритания
3. Дубай, ОАЕ
4. Анталия, Турция
5. Париж, Франция
6. Хонконг
7. Банкок, Тайланд
8. Ню Йорк, САЩ
9. Канкун, Мексико
10. Мека, Саудитска Арабия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още