IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1,8 милиона са регистрациите на туристи от началото на зимния сезон

С 5% ще е ръстът през настоящия зимен сезон спрямо миналия, прогнозира Министерството на туризма

15:19 | 04.04.24 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Над милион и осемстотин хиляди са регистрациите на туристи от началото на зимния сезон. От 1 декември 2023 г. до 25 март най-много – милион и триста, са българските туристи, отчита Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), съобщи Министерството на туризма.

Румънските туристи, посетили нашата страна са над 62 хиляди, близо 57 хиляди са пребивавалите у нас гърци. Туристите от Турция са над 53 хиляди, колкото са и британците.

Близо 28 хил. италианските туристи са посетили България през зимния период, от Северна Македония са дошли над 26 хиляди, от Германия – 23 хиляди, от Израел – близо 21  хиляди и от Сърбия – 19 хиляди.

От началото на декември 2023 г. до 25 март предпочитана дестинация е била Столична община, която са посетили 323 хиляди туристи, след нея се нареждат общините Банско, Велинград, Самоков, Смолян, Чепеларе и Варна.

Сред общините с развит ски туризъм най-посещавано е Банско, следвано от Самоков (включително Боровец), Смолян и Чепеларе, като в тях най-много са регистрациите на български туристи.

С 5% ще е ръстът през настоящия зимен сезон спрямо миналия – 2022/2023 г., прогнозират от Министерството на туризма. Очакванията са посещенията на туристи от Турция, Италия и Сърбия да са много повече в сравнение с миналия сезон.

По данни на Единната система за туристическа информация най-голям дял от туристите са на възраст между 30 и 44 г.

Източник: ЕСТИ Източник: ЕСТИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 3 седмици
Ще има 5% ръст ако е студена зимата и се намаляват жените на ски картите извън монопола на Цеко - Банско, Боровец и Витоша. Ако Пампорово на 25 градуса държат 75лв Беляков сам ще си кара по пистите. За това и сме на планински туризъм. Ако бяха 50лв шях да му дам 400-500лв само за карти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още