IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на азиатските авиокомпании носят най-добра възвръщаемост в сектора

Начело е базираната в Хонконг Cathay Pacific Airways, чиито акции са поскъпнали с 31% от началото на 2022 г.

12:30 | 08.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на азиатските авиокомпании се представят най-добре в сектора в световен мащаб от началото на тази година. Цените им растат, тъй като по-голямата част от региона отново се отваря за пътувания, въпреки че Китай се придържа към своята стратегия за нулев Covid, налагайки ограничения върху свободното придвижване, пише Bloomberg.

Книжата на авиокомпаниите в Азия са единствените печеливши според индекс на Bloomberg, който следи представянето на ценните книжа на въздушните превозвачи в света. Начело е базираната в Хонконг Cathay Pacific Airways Ltd., чиито акции са поскъпнали с 31% от началото на 2022 г. Въпреки че Cathay отдавна е под натиска на ограниченията заради Covid в Хонконг, цената на книжата ѝ се покачва стабилно тази година, тъй като градът разхлабва задължителните изисквания за карантина в хотелите.

Акциите на тайванската Eva Airways Corp. и японските Japan Airlines Co. и ANA Holdings Inc. са поскъпнали с по над 10% тази година, а тези на Singapore Airlines Ltd. и австралийската Qantas Airways Ltd. също бележат повишения на цените. 

Индексът Bloomberg World Airlines, който следи книжата на 29 авиокомпании, се понижава с 15% от началото на тази година, като на дъното му е нискотарифният швейцарски превозвач EasyJet Plc, чиито акции са поевтинели с 34%. 

Изменение на цените на акциите на авиокомпаниите от началото на 2022 г. Графика: Bloomberg Изменение на цените на акциите на авиокомпаниите от началото на 2022 г. Графика: Bloomberg

„Азия е едва в началото на собствения си период на т. нар. „пътуване за отмъщение“ (опит на пътуващите да „отмъстят“ на Covid-19 заради пропуснатите пътувания - бел. ред.) - тенденция, която вече до голяма степен се разигра в САЩ и Европа“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Тим Бакхус. Азия е „най-изостанала“ в света по отношение на повторното отваряне на икономиката, пояснява той.

Акциите на авиокомпаниите в Азия поскъпват, въпреки че Китай поддържа строги протоколи за ограничаване на разпространението на Covid преди ключовия конгрес на Комунистическата партия следващия месец. Чънду, столицата на провинция Съчуан, удължи блокадата над града на фона на няколкостотин заразени.

Повторното отваряне за пътувания до други места в Азия не е единственият фактор, стимулиращ доброто представяне на авиокомпаниите в региона. Западният свят също има повече опасения относно инфлацията и рецесията, казва още Бакхус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още