IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Пеев: България ще се нуждае от поне 10 авиодиспечери годишно през следващите години

Дисбалансът на търсене и предлагане на полети след пандемията се задълбочи, коментира генералният директор на BULATSA

16:50 | 26.01.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

България ще се нуждае поне от 10 авиодиспечери годишно през следващите години. Затова ще продължи подборът на ръководители на полети. Това съобщи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Георги Пеев, генерален директор на BULATSA.

Според него сегашните нива на трафик и очакванията до 2030 г. предполагат, че има нужда от сериозни технологии, които да помогнат да се обслужват тези нива.

„Дисбалансът на търсене и предлагане на полети след пандемията се задълбочи от изпреварващото възстановяване на желанието на хората да летят, а допълнително натоварване на въздушното пространство на България създадоха военните конфликти и липсата на капацитет на доставчици за аеронавигационно обслужване в Европа“, коментира той в интервю за Александър Богоявленски, автор на предаването „Авиошоу“.

В него Пеев обясни, че кризата прерасна в друг вид – при кризата с Covid намаля броят на полетите, а сега когато хората поискаха да летят, настоящият авиационен персонал не може да отговори на очакванията им.

„В момента има недостиг на персонал във всички сфери на авиацията, търсенето многократно надхвърли предлагането“, посочи мениджърът.

Пеев смята, че европейските политици не предвидиха достатъчно добре ефектите от кризата, защото прогнозите бяха за възстановяване в края на 2025 г., а още през лятото на 2021 г. бяха достигнати предпандемичните нива от 2019 г.

„България е най-силно засегната от всички видове кризи. Covid и конфликтите зони, влияещи на потоците ни въздушно движение, определят ситуацията в момента, смята генералният директор на BULATSA.

Той напомни, че комплексни фактори съсредоточиха огромни потоци въздушно движение в българското въздушно пространство, след като войната в Украйна затвори пространства, през които не се лети – Украйна, Беларус, части от Русия. Проблеми има и в Близкия изток, където продължават конфликтите в Сирия, Иран, Ирак и Афганистан.

Пеев добави, че в съседните ни доставчици за аеронавигационно обслужване има хронична липса на капацитет в страни като Кипър, Гърция, Северна Македония, за пръв път и в Сърбия, Чехия, Унгария, Албания, а също и в Западна Европа.

Защо програмата SESAR на Европейския съюз, която има за цел да се разработят и внедрят технологии за управление на въздушното движение от ново поколение, не проработи? Какви са условията да се кандидатства за обучение като ръководител на полет и инженер в техническия персонал?

Гледайте откъса от интервюто във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria, а цялото – в Авиошоу по Bulgaria ON AIR на 28 януари 2023г.

Всички гости в предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още