IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Северна Македония напредват с жп връзката си

Според инж. Мария Генова най-сериозната трудност е отчуждаването на земя

07:52 | 21.04.23 г.

Как се изпълняват поетите от българската страна ангажименти по строителството на железопътната връзка с РСМ?

Само за програмния период 2014-2020 г. обемът на европейското финансиране достигна 700 млн. евро. Модернизирани и реконструирани са множество железопътни участъци, внедряват се интелигентни системи за сигнализация и комуникация, увеличава се и скоростта по железопътната мрежа. В усилена подготовка сме за инвестициите за новия програмен период. Това заяви зам.-директорът на отдел "Стратегия и администрация" на Държавно предприятие "Национална компания железопътна инфраструктура" (НКЖИ) инж. Мария Генова в ефира на "Денят ON AIR".

По думите ѝ Паневропейският коридор №8 e от изключително значение. Неговата дължина е между 1200-1300 км, 747 от които са в България. 

"По-голямата част от трасетата по него вече са в експлоатация. Единственият участък от 2,5 км, който все още не е готов, е от гара Гюешево до границата с РСМ", поясни тя.

Инж. Генова изтъкна, че по жп линия София-Перник-Радомир-Гюешево-граница с РСМ има няколко основни участъка. НКЖИ е възложила и е изработен проект за модернизация на пътната линия София-Перник-Радомир. 

"От Владая до Драгичево се предвижда да бъде изградено ново трасе и да бъде увеличена скоростта. То ще бъде тунел, който заобикаля свлачище в района", каза гостът, като допълни, че се очаква строителството на трасето Перник-Радомир да стартира скоро, тъй като обществената поръчка за избор на строител вече е готова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още