IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облаците над Boeing се сгъстяват заради разхлабени болтове в 737 Max 9

Проверка на United Airlines откри явни проблеми с инсталирането на тапите на вратите в самолетите

08:57 | 09.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

United Airlines е открила недостатъчно затегнати болтове при проверка на тапите на вратите на приземените си самолети 737 Max. Това заплашва да разшири проблемите на Boeing на фона на нарастващото обществено внимание отвъд самолета, който претърпя инцидент във въздуха миналия петък, пише Financial Times.

Базираната в Чикаго авиокомпания съобщи в понеделник, че при инспекциите на самолетите ѝ 737 Max 9, вариант на еднофюзелажния самолет, който има повече седалки от по-популярния Max 8, „бяха установени случаи, които изглежда са свързани с инсталационни проблеми с тапата на врата, например болтове, които са имали нужда от допълнително затягане“.

Авиокомпанията съобщи, че екипът ѝ по техническите операции ще поправи проблема, така че „самолетът да се върне безопасно на служба“.

Новината за откритието на United, която беше съобщена за първи път от специализираното издание The Air Current, нанесе допълнителен удар на книжата на Boeing. Те приключиха търговията в понеделник със спад от 8% до 229 долара, а акциите на най-големия ѝ доставчик Spirit AeroSystems отписаха 11% и завършиха на ниво от 28,20 долара.

Откритието беше направено, след като Max 9, опериран от Alaska Airlines, който извършваше полет от Портланд към Калифорния, изгуби част от фюзелажа си на височина от близо 5000 м. На борда имаше 171 пътници и шестима души екипаж, но никой не пострада сериозно.

Късно в понеделник Alaska съобщи, че „първоначалните данни от техниците ни показват, че някои от самолетите имали видимо зле фиксирано оборудване.

В събота Американската агенция за гражданско въздухоплаване (FAA) приземи всички самолети Max 9 с „тапа“ или постоянно затворена врата. Авиопревозвачи с по-голяма гъстота на седалките усвояват вратите, а тези с по-малко седалки ги запечатват.

Националният борд по транспортна безопасност, който разследва инцидента, в понеделник откри вратата от полета на Alaska Airlines в предградие на Портланд.

United има 79 самолета Max 9 с тази конфигурация от общо около 215, които са на служба в цял свят, сочат данни на компанията Cirium. Това е повече от 65-те самолета на Alaska или общо 52 на Copa Airlines, Aeroméxico и Icelandair.

United отмени 200 полета с Max 9, малко под 8% от полетите ѝ в понеделник, сочат данни на FlightAware. Alaska Airlines отмени 22% от полетите си.

В събота United съобщи, че е започнала да подготвя проверки на приземените самолети, като е махнала две редици със седалки и вътрешния панел, за да достигне до тапата за врата. Отвътре тапите имат прозорец и изглеждат като ненарушима част от стената на самолет.

Авиопревозвачът съобщи, че тази дейност е била извършена на повечето му самолети Max 9. Служителите на авиокомпанията ще проверят дали вратата и рамката са правилно инсталирани, като я отворят и след това отново я обезопасят. След това проблемите ще бъдат документирани и поправени.

В понеделник Boeing публикува технически инструкции за авиокомпаниите за това как правилно трябва да бъде инсталирана вратата. FAA, която направи преглед на проверките, съобщи в събота, че всяка проверка ще отнеме между четири и осем часа.

„Докато операторите осъществяват изискваните проверки, ние оставаме в тесен контакт с тях и ще помогнем за разрешаването на всички констатирани проблеми. Ангажирани сме да гарантираме, че всеки самолет на Boeing отговаря на спецификациите на дизайна и на най-високите стандарти за безопасност и качество. Съжаляваме за последиците от това за нашите клиенти и техните пътници“, заяви самолетопроизводителят.

United информира, че екипите ѝ за проверка, състоящи се от петима души, ще работят по всеки самолет „няколко часа“. Компанията очаква да има по-ясна представа за времето, след като извърши повече проверки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още