IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Maersk отчете по-висока печалба и очаква засилване на световната търговия чрез контейнери

Компанията повиши долната граница на прогнозата си за годишната печалба

15:06 | 02.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Датската компания за морски контейнерен транспорт Maersk, считана за индикатор за световната търговия, заяви, че силното начало на годината е подобрило перспективите за търсенето на контейнерен превоз в световен мащаб, съобщи Bloomberg.

Световната търговия чрез контейнерен транспорт вероятно ще нарасне с 2,5% до 4,5% през тази година, като очакванията сега са по-близо до горната част на диапазона, прогнозира базираната в Копенхаген Maersk в четвъртък, повторяйки прогнозата си от февруари. Maersk планира да удължи сегашното пренасочване на корабите по маршрута на юг от нос Добра надежда евентуално до края на годината, за да избегне Червено море, каза тя.

Цените на контейнерния транспорт се повишиха заради проблемите в Червено море. Графика: Bloomberg Цените на контейнерния транспорт се повишиха заради проблемите в Червено море. Графика: Bloomberg

Maersk отчете по-висока от очакванията печалба за първото тримесечие и повиши долната граница на прогнозата си за годишната печалба, подкрепена от по-голямото търсене и пренасочването на кораби от Червено море.

"Търсенето се движи към горната граница на нашата прогноза за ръст на пазара, а условията в Червено море остават стабилни", заяви главният изпълнителен директор Венсан Клерк в изявление, цитирано от Ройтерс.

"Това не само подкрепи възстановяването през първото тримесечие в сравнение с предходното, но и даде по-добри перспективи за следващите тримесечия, тъй като сега очакваме тези условия да се запазят през по-голямата част от годината", каза той.

Maersk вече очаква основната печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (EBITDA) през тази година да бъде между 4 и 6 млрд. долара спрямо предишната прогноза за диапазон между 1 и 6 млрд. долара.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) е спаднала до 1,59 млрд. долара през тримесечието от 3,97 млрд. долара година по-рано, надминавайки очакванията на анализаторите за 1,46 млрд. долара, направени в анкета на LSEG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още