IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският WAZ: Пловдив е новата инвестиционна гореща точка в ЕС

Градът отдавна се е утвърдил като индустриален лидер в България с над 70 хил. квалифицирани работници, но има и IT амбиции

13:48 | 10.02.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@blooddrainer?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Anton Atanasov</a>/&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/plovdiv?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></p>

Снимка: Anton AtanasovUnsplash

През последните 20 години вторият по големина град в България се превърна в един от най-важните индустриални центрове в Югоизточна Европа. Благоприятното местоположение, квалифицираната работна ръка и сравнително ниските разходи в сравнение с ЕС са довели до установяването на стотици международни компании в региона. Формулата за успехa на Пловдив се състои от високо качество на живот, развита образователна мрежа и човешки капитал. Заедно с ниските данъци и членството на България в ЕС и НАТО тези фактори изстреляха Пловдив на челно място по инвестиционна привлекателност в Югоизточна Европа, пише в свой обзорен материал германският всекидневник Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), част от медийната група Funke.

Медията изброява някои ценни за града факти, като например, че е домакин на най-голямата индустриална зона в България, а населението на общината е от 800 хил. души. Най-старият непрекъснато населен град в Европа е привлякъл досега 2 млрд. евро инвестиции на зелено. В момента в индустриалните зони в общината има 6 000 000 кв.м свободни площи.

Един от най-бързо развиващите се индустриални центрове в Югоизточна Европа

Пловдив отдавна се е утвърдил като индустриален лидер в България с над 70 хил. квалифицирани работници. Освен това е лидер в автомобилния сектор и мехатрониката, пише WAZ.

Много водещи германски производители работят в Пловдив и са двигател на местната икономика. Всъщност една от първите големи инвестиции в региона идва от Германия - тази на Liebherr Hausgeräte, която започва дейност тук през 1999 г. Оттогава компанията се разширява и диверсифицира три пъти - с нови заводи за хладилно и отоплително/климатично оборудване и един за бетоновози.

В района на Пловдив се намира и най-голямата логистична база в сектора на търговията на дребно в България и една от най-големите на Балканите - тази на Kaufland. От откриването си през 2005 г. досега компанията е инвестирала повече от 120 милиона евро.

Развити индустриални зони

Индустриална зона “Тракия" обединява новите индустриални зони около града, като улеснява достъпа на инвеститорите, което действа като естествен стимул за икономиката на региона. От създаването си през 1996 г. досега индустриалните зони са привлекли повече от 200 компании, а инвестициите на зелено са надхвърлили 2 млрд. евро.

Добрият бизнес климат и високото качество на живот привличат хиляди хора в Пловдив всяка година - както от страната, така и от чужбина. До края на 2021 г. населението, което живее на 30 минути от центъра на града, ще надхвърли 600 000 души. Само през 2020 г. в района се заселват 24 500 нови жители. Пловдив бързо се интернационализира и през 2021 г. броят на постоянно пребиваващите чужденци надхвърля 20 000. Градът е известен с баланса между бързото икономическо развитие и спокойния начин на живот.

Топ инвестиционна дестинация

През последните години регионът се превръща в инвестиционен център. В периода 2019-2021 г. са направени инвестиции в размер на над 3 млрд. евро за придобиване на дълготрайни активи - знак, че местната екосистема създава благоприятни условия за развитието на всеки вид инвестиции, дори и по време на икономическа нестабилност.

През 2021 г. в Пловдив стартираха редица инвестиции, включително нова фабрика за електрически велосипеди на местния производител „Макском“ и европейския гигант Pierer Group, който има амбицията да построи една от най-големите фабрики в Европа. Liebherr обяви по-нататъшно разширяване с инвестиция в нов завод за производство на бетоновози. През същата година градът се превърна и в иновационен инкубатор - българската PPS Manufacturing стана първият производител на нитрилни ръкавици в ЕС, а уникалният производител на биоразградими чаши Cupffee увеличи и ускори производствената си дейност с нова фабрика.

Сред топ инвеститори са Kaufland, Liebherr, ABB Bulgaria, Latecoere, Odelo Farba, Aurubis, Sanmina, Sensata Technologies, Milara International, Schneider Electric, „Макском“, Spinner, BTL Industries, Gotmar, Würth Elektronik, Hannon Systems, „Лидер 96“, Kittner, „Филкаб“, William Hughes.

Образование и дуални програми

Местната образователна система активно подкрепя нуждите на водещите индустрии в региона. Над 9200 ученици са организирани в класове по STEM (наука, технологии, инженерство и математика – бел. прев.), а близо 1000 - в програми за дуално обучение. Добре развитата мрежа от 8 университета с над 35 000 студенти с инженерни, езикови и IT профили също допринася за развитието на предприемачеството. В града има 10 изследователски центъра, които работят с местните предприятия, за да дадат тласък на промишлеността.

Процъфтяващ център за IT и BPO

Пловдив е вторият IT и BPO (аутсорсинг на бизнес процеси) център в България, с над 7000 служители в сектора и няколкостотин местни и международни компании. Секторът на изнесените бизнес услуги е един от най-бързо развиващите се. Особено младите хора и голямата емигрантска общност предполагат бърз растеж с още 5000 служители и навлизане на много международни компании през следващите 3 до 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 6
craige
преди 2 години
Поредната платена партенка за Майнатаун, пробутана чак в немска медия.Община Пловдив има население 300 000 души, а цялата пловдивска област също е 600 000 души.Данните са за пловдивска област, която имаше редукция от 40 000 души на преброяването от 2021 г. спрямо данните от 2020 г., които губят смисъл напълно даже да се споменават повече.Чужденците са 2000, повечето от които са англо-индийски студенти по медицина и стоматология, а не 20 000.Изселените от пловдивска област дори според изгубилите актуалност данни за 2020 г. са над 20 000 души, така че механичният прираст е клонял към 0. А след преброяването се разбра, че е изцяло грешно изчисляван и на година пловдивска област е намалявала с по 6000 души на година.70 000 работещи са за цялата пловдивска област, а за град Пловдив нямат и 30 000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Yanis83
преди 2 години
Стига се го хвалили Пловдив,че ще доидат още диванета.Щото са малко сега....Големи хвалби,голямо нещо Меката на евтиния аргатлък на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 13
redcretin
преди 2 години
Четеш, Рай. И като идеш - едно село. Цялото, и центъра му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още