IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ориентира ли се Стара Загора към индустриите на бъдещето?

Трябва да се създаде среда, в която младите хора да намират място в региона, докато ролята на въглищата намалява, посочи Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР -Стара Загора

19:04 | 16.08.22 г.

За да успее да задържи младите хора в региона и да се развива в индустриите на бъдещето, Стара Загора трябва да заложи на иновации, а не на икономика, базирана на въглища. Това мнение изрази в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора.

„Мен лично много ме притесни това, че заради енергийната криза наративът как въглищата нямат алтернатива се засили много сериозно. Всичко, което постигнахме за 3-4 години в региона в един момент изчезна. Енергетиката, базирана на въглища, дава на Стара Загора относително високи заплащания и комфорт, но регионът не търси развитие в иновации и дигитализация, които са двигателите на развитието“, коментира тя и потвърди, че това е причина  за напускането на млади хора от областта. 

Д-р Румяна Грозева се надява, че ще се създаде среда, за да могат младите хора да намират място в региона, докато ролята на въглищата намалява.

Според нея има ниско ниво на комуникация в региона и хората остават с впечатлението, че плановете за справедлив преход се правят далеч в София и не са наясно какво ще включват и кой ще работи по тях.

„Много хора заговориха как няма алтернатива на въглищата, но алтернативи винаги има, ако си готов да работиш. Несигурните времена карат обществата да са много по-чувствителни и изострени при всякакви промени. Това обърква много плановете“, предупреди тя.

Въпреки това д-р Грозева призна, че в момента, заради кризисната ситуация въглищата са важни и временно ще се завърнат на сцената. „В момента въглищата наистина са необходими и ще се върнат с гръм и трясък. Отново се отварят ТЕЦ-ове в Германия, Дания, Австрия. Кризисната ситуация изисква гъвкавост. Зелените планове обаче все още стоят на дневен ред, именно те дават шанс на региона ни нещата да вървят към напредък“, убедена е тя.

Според изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие - Стара Загора важните за България решения има опасност да бъдат вземани в контекста на политически боричкания. „Има и риск териториалните планове да не кореспондират с Плана за възстановяване и устойчивост и да има нужда от дофинансиране“, предупреди д-р Грозева и потвърди, че към момента не вижда „добро напасване“.

Тя отбелязва, че вече е обсъдено общините проектите да бъдат включени в териториалния план.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още