IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство у нас продължава тенденцията си на растеж и през август

За една година производството на превозни средства, без автомобили, се повишава с 68,3%, отчете НСИ

12:39 | 10.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Промишленото производство в България расте на месечна и годишна база през август. За месеца увеличението е с 0,7% в сравнение с юли. В осмия месец на годината календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 16,5% спрямо година по-рано, като това е 18-и пореден месец на растеж от март 2021 г. насам, показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индекси на промишленото производство (2015 = 100) промишлено производство 1 промишлено производство 1

Месечни изменения

През август увеличение на месечна база НСИ регистрира в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,5%, и в преработващата промишленост - с 1,2%, а намаление има в добивната промишленост - със 7,6%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - със 17,1%, производството на хранителни продукти - с 11,4%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9,3%.

Статистиката отчита намаление при: производството на химични продукти - с 11,6%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 10,3%, производството на превозни средства, без автомобили, и производството на мебели - по 8,5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8,4%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец (Сезонно изгладени)

Годишни изменения

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, НСИ регистрира в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 51,3%, и в преработващата промишленост - с 12,7%, а понижение в добивната промишленост - с 5,7% .

По-съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 68,3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 42,1%, производството на напитки - с 41,9%, производството, некласифицирано другаде - с 33,3%, производството на тютюневи изделия - с 32,6%.

Намаление е отчетено при: производството на лекарствени вещества и продукти - с 14,2%, производството на химични продукти - с 13,7%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители и производството на изделия от каучук и пластмаси - по 12,8%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година (Календарно изгладени)
промишлено производство 3 промишлено производство 3

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още