fallback

Бизнес климатът в България се подобри през ноември с оптимизма на предприемачите

Несигурната икономическа среда, конкуренцията и недостигът на работна сила ограничават дейността на фирмите, а в търговията се наблюдава недостатъчно търсене, констатира НСИ

17:53 | 29.11.22 г.

Бизнес климатът в България се подобрява през ноември, след като през октомври рязко се влоши заради песимизма на предприемачите за развитието на стопанската конюнктура. През ноември бизнес климатът отбелязва ръст във всички наблюдавани сектори – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Увеличението е с 3,5 пункта в сравнение с октомври и се основава на по-добрите прогнози на предприемачите за развитие на стопанската конюнктура, отчете Националният статистически институт (НСИ).

Бизнес климат - общо

Източник: НСИ

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се увеличава с 0,8 пункта и се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на фирмите. Подобряват се и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца.

Очаквания за продажните цени в промишлеността през следващите три месеца

Източник: НСИ

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за дейността на предприятията, макар през последния месец да се отчита намаление на негативното им влияние (фиг. 4 от приложението).

Очакванията на мениджърите относно продажните цени в промишлеността през следващите три месеца са в посока на увеличение.

Строителство

През ноември съставният показател „бизнес климат в строителството“ се повишава с 2,2 пункта. Оценките на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на фирмите се подобряват, като и очакванията им за следващите шест месеца са благоприятни. Същевременно анкетата регистрира и известно увеличение на получените нови поръчки през този месец. 

Затруднения в строителната дейност (Относителен дял от предприятията)

Източник: НСИ

Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила. (фиг. 8 от приложението).

По отношение на продажните цени в строителството 49,4% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 8,7 пункта и се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също се подобряват. 

Очаквания за продажбите в търговията на дребно през следващите три месеца

Източник: НСИ

Основните фактори, ограничаващи дейността в сектора, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през този месец се наблюдава засилване на отрицателното им въздействие.

Оценките на търговците на дребно относно продажните цени през последния месец са в посока на увеличение, като 31,3% от мениджърите предвиждат те да продължат да се повишават през следващите три месеца.

Услуги

През ноември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства с 5,3 пункта в резултат на благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на фирмите. Позитивни са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги. 

Очаквано търсене в сектора на услугите през следващите три месеца

Източник: НСИ

Най-сериозните затруднения за бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите прогнозите на мениджърите са за известно увеличение през следващите три месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 29.11.22 г.
fallback
Още от Индустрия виж още