IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешката Aero Vodochody ще модернизира българските самолети L-39

Договорът включва и замяна на оригиналната руска авионика със западно оборудване

16:01 | 06.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Aero Vodochody
Снимка: Aero Vodochody

Чешкият производител на самолети Aero Vodochody Aerospace съобщи, че е спечелил търг за основен ремонт и частична модернизация на L-39 Albatros на българските военновъздушни сили в сътрудничество с заедно с други чешки доставчици.

Четиригодишният договор, подписан с българското министерство на отбраната, предвижда първите два самолета L-39ZA да бъдат предадени на Aero в края на януари, съобщиха от компанията в изявление.

Чешката компания, която произвежда самолетите L-39, ще работи по двата AI-25TL в сътрудничество със стратегическия партньор LOM Praha. Основният ремонт обхваща и спомагателния пусков блок Safir за самолета. Завършените самолети ще бъдат доставени обратно в България през 2024 г.

LOM Praha, стратегически партньор, също ще работи по договора и ще ремонтира двигателите AI-25TL. Съгласно договора завършването на първия самолет се очаква през 2024 г. Планът е самолетите да се върнат в България на собствен ход. В договора ще участват и други доставчици от Чешката република, които си сътрудничат с компанията.

Договорът включва и замяна на оригиналната руска авионика със западно оборудване, като по този начин се обновява навигацията, комуникацията, идентификацията и записващото оборудване. Модернизацията се състои и от софтуерен ъпгрейд на радара Grifo, целеуказващ контейнер, система за РЕБ, ново крило, което има резервоари в себе си и точки за поставяне на ракети „въздух-въздух” в краищата му (вместо резервоари), непребираема щанга за дозареждане във въздуха, пилотска кабина, съвместима с очила за нощно виждане и нашлемна изобразяваща система.

Процесът ще даде на самолетите до 7,5 години или 1500 летателни часа между основните ремонти, съобщиха от Aero Vodochody. Обновяването ще позволи на самолета да оперира и в среда с по-високо ниво на заплаха и ще подобри способностите на проектираната в средата на 90-те години платформа.

Aero е произвела около 2900 самолета L-39 Albatros, стотици от които все още летят по света. В исторически план Albatros е най-успешният реактивен учебен самолет. Но много държави ги използват и за други мисии, като например разузнавателни мисии или охрана на границите. През последните години компанията е изпълнила поръчки за поддръжка, ремонт и модернизация на самолети L-39C и L-39ZA от четирима чуждестранни клиенти в Африка и Централна Азия. Очаква се в бъдеще самолетите L-39 Albatros да бъдат заменени от новия модел L-39NG.

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. се фокусира върху проектирането, производството, поддръжката, ремонта и модернизацията на военни и граждански самолети. Тя е най-големият авиационен производител в Чешката република, а с историята си от 1919 г. Aero е една от най-старите аерокосмически компании в света.

Чешките ВВС в момента оперират с 16 броя бойни L-159A и пет двуместни учебно-бойни L-159T1. Ирак пък разполага с 12 бойни и два двуместни самолета.

За чешките ВВС в момента се модернизират петте L-159T1 до стандарта T2 и се строят три нови машини до същия стандарт. Те имат четири многофункционални цветни дисплеи с размер 7х5 инча на мястото на стартите с размер 54х4 инча, нов радар Grifo и ново крило с резервоари в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още