IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преработващата индустрия е дала тласък на промишленото производство у нас през ноември

Спрямо октомври енергийният сектор записва ръст на производството от малко над 33%

12:05 | 10.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През ноември 2022 г. промишленото производство в България отчита ръст на годишна база от 4,7 на сто, сочат календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ). На месечна база ръстът е от 0,7 на сто, но като цяло данните са за забавяне на ръста на промишленото производство в последните месеци.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо  съответния месец на предходната година. Източник: НСИ Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година. Източник: НСИ

От статистиката е видно, че спрямо ноември 2021 г. преработващата индустрия записва ръст от 8,7%, докато в добивната индустрия има понижение от 10,4%. Съществено е увеличението при производството на метални изделия, но без машини и оборудване (с почти 58%), както и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 33,1%.

Намалява и производството в сектора на производство и разпределение на електрическа, топлинна енергия и газ - с 5,6% на годишна база.

На месечна база обаче енергийният сектор записва увеличение от почти 34%, отчита още статистическият институт. Преработващата индустрия отчита спад от 1,9%, а добивната - от 0,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още