IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илия Гърков: Технологиите в Челопеч и Ада тепе показват как най-ефективно се добива злато

Проучвателният ни бюджет за нови находища в България и Сърбия е 30 млн. долара, съобщи старши вицепрезидентът на Dundee Precious Metals Inc.

11:11 | 01.03.23 г. 2

Dundee Precious Metals Inc. е една от средно големите компании в Европа по добив на златен концентрат. Технологиите, с които се добива и преработва злато от двете дружества на компанията в Челопеч и Ада тепе, са признати за едни от водещите в света. „От най-бедните находища в света показваме как се добива и преработва по най-ефективен начин и на печалба“, съобщи в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р инж. Илия Гърков, старши вицепрезидент за Европа на Dundee Precious Metals Inc. и изпълнителен директор на двете добивни дружества в България.  

По думите му това се отнася до подземния добив в „Мина Челопеч“, а отскоро и в най-стария открит рудник в Европа "Ада тепе". Той потвърди, че с направените инвестиции компанията прилага технологии за първи път в света и дори се пошегува, че сравненията за работните места с дистанционно управление приличат на филма „Аватар“.

Проф. Гърков обясни, че по идея на компанията с доставчик на минно оборудване се разработва машина-товарач с изкуствен интелект, която може да работи сама. Според него Рудник „Челопеч“ е първият дигитален рудник в България, в който с дрон се правят измервания за добитата руда.

„Извършваме проучвания на нови находища в България и в Сърбия, като проучвателният бюджет за тази година общо за двете страни е почти 30 млн. долара. Експлоатацията на находището в Крумовград ще приключи до края на 2026 година“, коментира какви са плановете на Dundee Precious Metals Inc. Илия Гърков.

Помолен да сравни бизнес средата в България и Сърбия, проф. Гърков каза, че „от гледна точка на бизнес, там, поне на първи прочит, „концесионер“ не е лоша дум"а. Според него общото между двете страни е, че хората, живеещи в индустриалните региони и в България, и в Сърбия „лесно приемат новите индустрии, но знаят, че минната индустрия има ясно начало и ясен край и се притесняват какво ще се случи след това, когато компанията се изтегли от там“.

„В това отношение, тъй като тук, в България, ние сме по-напред с проектите, имаме какво да покажем. Доста голям брой хора от Сърбия, заинтересовани страни, посетиха дружествата ни тук и вече знаят, че подкрепяме основаването на бизнеси, които нямат нищо общо с минната индустрия, за да може, когато се изнесем, общината да остане устойчива и жизнеспособна", подчерта проф. Гърков.

Той заяви, че в Крумовград вече са постигнали „обръщане на тенденцията“ и се отчита положителен прираст на населението, което е рядкост за малките общини, които обикновено страдат от обезлюдяване. „Това е валидно както за България, така и за Сърбия. Младите хора остават там. Младите хора остават там, където има бъдеще, има хляб, когато има образование за децата и здравеопазване“, коментира Илия Гърков.

Какво показват актуалните отчети на компанията за 2022 година? Как са се променили разходите за производство на тройунция злато в концентрат в следствие на пандемията, енергийната криза, войната в Украйна и инфлацията? Каква е средната заплата на работещите в компанията на различните позиции и защо е махната позицията „началник“? Как иновациите, въвеждани през годините са помогнали на компанията да преодолеят успешно пандемичните кризисни времена?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
С REPowerEU електролизата ще е на 4 часов работен ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
The European Commission on Tuesday (20 December) conditionally approved the nationalisation of troubled German gas giant Uniper after it was pushed to the brink of collapse following Russias invasion of Ukraine. https://***.euractiv.com/section/energy/news/brussels-approves-german-state-takeover-of-gas-giant-uniper/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още