IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес лидерите в Европа насочват поглед към Северна Америка

Над 80% от шефовете на големи европейски компании вярват, че Европа губи конкурентоспособност като база за промишлеността

08:57 | 23.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мнозинството от изпълнителните директори на влиятелна група европейски компании заявяват, че планират да увеличат присъствието си в Северна Америка на фона на нарастващите опасения от загуба на конкурентоспособност в Европа, пише Bloomberg.

Около 57% от директорите на европейски мултинационални фирми обмислят прехвърляне на инвестиции или операции — или и двете —отвъд Атлантическия океан през следващите две години, сочи  проучване, проведено от Европейската кръгла маса на индустриалците и Conference Board, което предстои да бъде публикувано днес (22 май).

Голямо мнозинство от респондентите - над 80%, вярват, че Европа губи конкурентоспособност като база за промишлеността, тъй като континентът е изправен пред геополитически рискове, висока инфлация и разходи за енергия, заедно с недостиг на умения и прекъсвания на веригата за доставки.

Над 80%

от шефовете вярват, че Европа губи конкурентоспособност

Инвазията на Русия в Украйна влоши трудната среда за компаниите в Европа, белязана от по-слаб растеж на производителността и кризи. Над две трети от респондентите считат въздействието на настоящите геополитически напрежения върху бизнес перспективите на своята компания за негативно или донякъде негативно.

 „Усилията на Европа да възстанови конкурентоспособността си срещат повече предизвикателни от всякога поради нестабилната геополитическа среда, повишените цени на енергията в сравнение с нивата преди 2019 г., нарастващата инфлация, по-строгите условия на финансиране и рекордно високите разходи за производство“, пише в проучването.

Европейските изпълнителни директори са умерено положителни за настоящата икономическа ситуация след негативните настроения през втората половина на миналата година, но само една четвърт остават оптимисти за следващите шест месеца.

Европейската кръгла маса на индустриалците обединява около 60 ръководители на водещи европейски мултинационални компании. Общо 56 главни изпълнителни директори са участвали през април в проучването, което се провежда съвместно с бизнес изследователската група Conference Board.

„Констатациите са ясни и спешни доказателства, че бъдещето на Европа като водеща база за индустрията остава изложено на риск“, коментира Мартин Брудермюлер, главен изпълнителен директор на BASF SE и председател на комисията по конкурентоспособност на организацията. „Геополитическото напрежение има огромни последици – и ние в Европа сме по средата на това.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още