IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в Япония се повишава за втори пореден месец през октомври

Подкрепа оказва производството на интегрални схеми и автомобили, макар че рисковете от външното търсене продължават да са заплаха

09:01 | 30.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричното производство в Япония се е повишило за втори пореден месец през октомври, показаха правителствени данни в четвъртък. Производството е подкрепено от това на интегрални схеми и автомобили, макар че рисковете от външното търсене продължават да са заплаха, съобщава Ройтерс.

Индустриалното производство е нараснало с 1,0% през октомври спрямо предишния месец, показаха данни на Министерство на икономиката, търговията и индустрията. Данните са в близо до медианната пазарна прогноза за ръст от 0,8% и следва увеличение от 0,5% през септември.

Производството на електронни части и устройства се е повишило с 6,6% през октомври спрямо предишния месец, подкрепено от металоксидни полупроводникови интегрални схеми и хибридни интегрални схеми.

Продукцията на моторни средства е скочила с 2,0% на месечна база през октомври благодарение на силните продажби на малки пътнически автомобили и камиони.

Производството на обикновени пътнически автомобили обаче се е свило с 4,0%, отчасти заради прекъсвания в Toyota Motor, каза представител на министерството.

Toyota спря работа в няколко завода за части на групата миналия месец заради инцидент в съоръжение на доставчик. Производителят обаче отчете 39,2% ръст на местното производство, отдавайки увеличението на отслабващия недостиг на чипове.

Производителите, анкетирани от министерството на индустрията, очакват сезонно коригираното производство да нарасне с 0,3% през ноември и с 3,2% през декември, запазвайки оценката си по перспективите като „колебаеща“.

„Макар че е положително, че влиянието на недостига на доставки на части намалява, производството вероятно ще продължи да се колебае, тъй като икономическите условия в чужбина се утежняват“, казва Масато Коике, икономист в Sompo Institute Plus.

Въздействието на увеличаването на глобалните лихви върху капиталовите инвестиции се отразява на строителните машини в Европа, каза представителят на министерството.

Други данни показаха, че продажбите на дребно в Япония са се повишили с 4,2% през октомври спрямо година по-рано, отбелязвайки 20-ти пореден месец на ръст. Темпът обаче е по-нисък от средната пазарна прогноза за увеличение от 5,9%.

В сравнение с предходния месец продажбите на дребно са се свили с 1,6% през октомври след ръст от 0,4% през септември, притиснати от ценовия натиск.

Темпът на повишаване на потребителските цени обаче ще се забави значително през следващата година, показва проучване на компанията за пазарни изследвания Teikoku Databank, публикувано в четвъртък. То показва близо 80% спад в плановете на хранителните компании да повишат цените през следващата година в сравнение със същия период на миналата година.

„Двете години на „бързо покачване на цените на храните“ засега ще приключат“, се казва в доклада на Teikoku Databank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още