IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийската група Borealis придобива завод за рециклиране на пластмаси край Елин Пелин

Предприятието на „Интегра Пластикс“ е открито през 2019 г., а основен акционер в компанията и продавач е производителят на хранителни масла "Олива"

12:12 | 09.01.24 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Австрийската химическа компания Borealis придобива „Интегра Пластикс“ АД – компания, която притежава завод за рециклиране на пластмаси от битови отпадъци край Елин Пелин.

Съобщение за сделката е публикувано в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която трябва да я одобри.

Отделно австрийският холдинг е обявил придобиването през декември на сайта си, като не се споменава договорена цена. Според съобщението инвестицията ще добави повече от 20 хил. тона капацитет за рециклиране и ще подкрепи нарастващото търсене на устойчиви решения от клиентите на групата.

Компанията „Интегра Пластикс“ е създадена през 2018 г. Заводът ѝ заработи през 2019 г. В предприятието пластмасови отпадъци се трансформират в полиолефинови рециклати с разнообразни приложения.

Borealis е един от водещите световни доставчици на устойчиви полиолефинови решения. Дружеството също така рециклира полиолефини и произвежда и някои основни химикали.

Според отчета на „Интегра Пластикс“ за 2022 г., качен в Търговския регистър, в производството са заети 117 души. Компанията има и още 11 души административен персонал.

Дружеството отчита приходи от продажби в размер на 31,25 млн. лева за 2022 г. в сравнение с 15,9 млн. лева за 2021 г., което представлява ръст от 96,7% на годишна база.

Компанията отчита нетна печалба в размер на малко над 7,8 млн. лева за отчетния период при загуба за 2,5 млн. лева година по-рано.

Основен акционер в „Интегра Пластикс“ е групата „Олива“, която е най-големият производител на хранителни масла в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
ratten
преди 3 месеца
бойкот и проверки до скъсване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още