IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската мебелна индустрия е с високо ниво на роботизация, твърдят от бранша

Качеството на българската продукция е много ценено от в чужбина, каза Даниела Петрова, директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост

20:18 | 22.02.24 г.

Българската мебелна индустрия е пример за иновации, модернизация, оптимизация на производството и внедряване на роботизация. Тя е с високо качество, което се цени по света. Това каза Даниела Петрова, изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Петрова коментира водещите тенденции в съвременното мебелно производство, както и кампанията "Мебелите на България - традиции и иновации". 

Гостът посочи, че кампанията има за цел да акцентира върху родната продукция. „Да покажем колко се е развил този традиционен за България сектор, защото много голяма част от нашите предприятия вече приличат на аптеки. Имаме много примери за роботизация на цехове, където няма нито един човек, а само машини като в същото време обемът на продукцията се е увеличил, минимализирани са разходите за материали и ресурси", посочи събеседникът.

Качеството на българската продукция е много високо ценено от нашите партньори в чужбина. За голямо съжаление мащабността на този сектор не е достатъчно позната в страната ни, отбеляза Петрова.

Тя уточни, че много от мебелните компании в България работят за премиум брандове в Западна Европа. „Имаме компании, които произвеждат обзавеждането на топ марки в Европа, в Азия, за петзвездни хотелски вериги и офиси“, каза Даниела Петрова. 

"Едно от предимствата на българските компании, което ги прави предпочитани от западните партньори, е изключителната гъвкавост. Те са готови да отговарят изключително бързо на променящите се изисквания", каза другият гост по темата Евгения Божерянова, търговски директор на мебелна компания "Валиян".

Основна трудност, с която се бори индустрията е проблемът, свързан с набавянето на суровини, сподели Даниела Петрова.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още