IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Петров: Държавата трябва да насърчава бизнеса в Северозападна България

Може ли страната ни да се възползва от бизнес средата в Европа и света с проблеми на Изток и Запад, коментира изпълнителният директор на "Технически компоненти България"

15:37 | 13.03.24 г.
Снимка: Технически компоненти България
Снимка: Технически компоненти България

Предприемачеството се развива трудно в Северозападна България и вероятната причина за това е, че не се насърчава достатъчно на национално и на локално ниво бизнес средата и климата там. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria инж. Мартин Петров, изпълнителен директор на "Технически компоненти България".

„Статистиката не е цветуща за този регион“, коментира той.

Мениджърът отбеляза, че фирмата е дъщерна на германска компания и обясни, че дисциплината е в основата на успешния бизнес.

„Основните продукти на компанията са за енергийно ефективно отопление и вентилация, като паралелно с това през последните 15-20 години започна и масово производство на странични продукти, за които или правим развойната дейност, или други компании ни ги прехвърлят и това са над 500 различни продукта", посочи инж. Петров.

Мениджърът разкри, че за да се уплътни капацитетът на сградите и машините от две години фирмата е минала на непрекъснат режим на работа. В ход е разрастване на дейността с проектиране на нови сгради, складови площи, производствено хале, административни площи и това налага и увеличение на персонала.

„Ние не сме зависими от българския пазар“, изтъкна той. Що се отнася до бизнес климата в Германия и в света, мениджърът добави, че има забавяне вследствие на множество фактори като пандемията, войната в Украйна, рецесионните процеси.

„Влияние имаха и социалните политики вследствие на миграционния натиск и зелените политики. От друга страна санкциите на Китай също оказват влияние на пазара. В икономиката няма проблеми, но в следствие на административния натиск – данъци, такси, зелени регулации – нормално е нашите клиенти да са по-предпазливи“, разкри още Мартин Петров.

Според него за Източна Европа настоящата бизнес среда може да се окаже позитивна, след ката се затвориха много производства в Русия и Украйна. „Може бързо и ефективно да заемем своето място в този вакуум, който се получи – проблеми на Запад, проблеми на Изток“, препоръча мениджърът.

По думите му сега е моментът страната ни да направи „нещо изключително позитивно и реално“ за себе си. „Зелените цели, санкциите и социалните политики в Европа, свързани с мигрантите (получават се повече пари да се стои вкъщи, отколкото да се работи във фабрика) оказват финансов натиск върху компаниите и влияят негативно, а резултатът е, че големите компании бягат от Европа", посочи Петров. „Това е шанс за България, ако се действа бързо и с малко далновидност“, допълни той.

По думите му бизнесът може да се насочи към Африка, където има безкрайно много и евтини ресурси, работна ръка и потребители. Мартин Петров напомни, че там бизнесът върви след политиката, но смята, че търговските контакти бързо биха били последвани и от политически стъпки.

Каква е пазарната политика на "Технически компоненти България"? Какъв е изходът за развитие на Северозападния регион в България? Трябва ли да се страхуваме от възхода на изкуствения интелект? Защо българската компания строи сиропиталища и училища в Кения и Танзания?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още