IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна образува наказателно дело срещу шефа на „Вагнер“

Главната прокуратура обеща да намери и даде под съд бойците на групата, включително тези, които се опитат да избягат в чужбина

15:42 | 03.02.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна образува наказателно дело в петък срещу шефа на руската наемническа група „Вагнер“ и обеща да намери и даде под съд бойците на групата, включително тези, които се опитат да избягат в чужбина, съобщава Ройтерс.

„Вагнер“, управлявана от бизнесмена Евгений Пригожин, съюзник на президента Владимир Путин, наема хиляди бойци, включително осъдени от руски затвори, за да се включат във войната в Украйна. Пригожин казва, че групата му е ключова в последните битки в Източна Украйна, едни от най-кървавите във войната.

„Офисът на главния прокурор връчи уведомление за подозрение на ръководителя на частната военна компания „Вагнер“, каза главният прокурор Андрий Костин в изявление във Facebook, без да посочва Пригожин по име.

„Ръководителят на тази група е пряко отговорен за хиляди военни престъпления. Той открито признава ролята си във войната срещу Украйна и, с разрешението на Кремъл, решава кадрови проблеми, наемайки десетки хиляди затворници“, заяви той.

От страна на Пригожин не е имало незабавен коментар. Миналия месец той отхвърли обвиненията на САЩ срещу „Вагнер“, а Кремъл заяви, че Вашингтон клевети организацията без причина.

Съгласно наказателния кодекс на Украйна заподозрените в престъпни деяния трябва да бъдат информирани с „уведомление за подозрение“. В изявлението не се казва как подобно уведомление е могло да бъде вречено на Пригожин.

Костин изброява обвиненията срещу „Вагнер“, включително посегателство на териториалната цялост на Украйна и воденето на агресивна война. Той каза, че наемниците на „Вагнер“ от всякакъв ранг ще бъдат държани отговорни, включително тези, които са избягали в чужбина.

Украйна ще изпрати на Осло и „искане за разследване“ срещу бившия командир във „Вагнер“, арестуван в Норвегия миналия месец, каза Костин.

„Убеден съм, че заедно с международните партньори ще осигурим подвеждането под цялостна отговорност както на всеки престъпник, дошъл на нашата земя с оръжие в ръце, така и на техните покровители, които правят бизнес на кръв“, каза Костин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
Американский политический аналитик Гарланд Никсон в свом аккаунте в Twitter, прогнозируя ближайшие события в зоне проведения спецоперации, не без сарказма предположил, что русские войска возьмут стратегически незначительный украинский город Бахмут (Артмовск) в стратегически незначительном районе Донбасса, что приведт к окончательной потере стратегически незначительного государства Украина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС:Това е добро,палец нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
Това е добро,палец нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
Ами призовете ги пред съдът на 404... те и без това ще дойдат, така поне ще се оправдаете, че сами сте ги извикали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още