IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запорите върху движими вещи, наложени от съдебни изпълнители, влизат в единен е-регистър

Системата ще е достъпна за правоимащите органи и всички лица на територията на страната или извън нея

12:26 | 19.04.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Запорите върху движими вещи, наложени от съдебни изпълнители, влизат в единен електронен регистър, става ясно от съобщение на Министерството на правосъдието, изпратено до медиите.

Министърът на правосъдието е издал наредбата за воденето, съхраняването и достъпа до информационната система за единна входна точка за запорите на движими вещи, подлежащи на регистрация по силата на закон, и за организацията, правилата и дейността на онлайн платформата за електронни публични търгове, посочва се в съобщението.

Наредбата е обнародвана в Държавен вестник, като влиза в сила след три месеца.

Информационната система за единна входна точка за запорите е изцяло нов институт. Тя ще съдържа информация за вече наложените от съдебните изпълнители запори върху движимите вещи с регистрационен режим - пътни превозни средства, селскостопанска техника, въздухоплавателни средства и др. подобни, посочва се в съобщението.

Чрез системата ще са налични три електронни услуги. Едната е електронно първо уведомяване за наложен запор, в което ще се съдържа информация за запора, дата на налагането му, в чия полза е, делото, по което е наложен, длъжникът, съдебният изпълнител, съдебното изпълнение и всички подобни подробности по изпълнението.

Другата услуга е електронно уведомяване при промяна на състоянието на наложен запор, а третата – справка за наличие на запор върху движимо имущество на лице.

В системата не се включват обаче наложени запори върху същите вещи по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за митниците и др. нормативни актове.

Централизираната система за запорите, наложени от съдебни изпълнители, ще позволява достъп за правоимащите органи и всички лица на територията на страната или извън нея.

Предвижда се тази система и платформата за електронни публични търгове да функционират на основата на обща информационна система. Този подход ще позволи общ единен стандарт при изграждането на двете функционалности и автоматизирано движение на данни между двете системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още