IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР разследва среща на лидери на екстремистки групи преди атаката на Капитолия

Срещата поставя ръководителите на двете най-известни насилствени крайнодесни, подкрепящи Тръмп групи един до друг 24 часа преди сблъсъците

17:27 | 08.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Федералното бюро за разследване (ФБР) разследва среща в гараж в центъра на окръг Колумбия ден преди бунта на Капитолийския хълм на 6 януари между тогавашния лидер на екстремистката група Proud Boys и други крайнодесни представители, сочат двама свидетели, интервюирани от агенти на ФБР.

На срещата в гараж близо до хотел Phoenix Park е присъствал и ръководителят на Oath Keepers Стюарт Роудс, който беше обвинен тази година за „конспирация към бунт“ във връзка с вълненията, предава Ройтерс.

Председателят на Proud Boys Енрике Тарио, който не присъства на сблъсъците, също е бил на срещата в гаража, но е напуснал Вашингтон след това.

Срещата поставя ръководителите на двете най-известни насилствени крайнодесни, подкрепящи Тръмп групи в непосредствена близост един до друг 24 часа преди атаката срещу Капитолия. Трима присъстващи или техни представители, с които от Ройтерс са се свързали, казват, че те не са обсъждали въпроси, свързани с 6 януари.

Бианка Гарсия, която оглавява друга коалиция, наречена „Латиноамериканци за Тръмп“, и свързана Комисия за политически действия, наречена „Латиноамериканци за Америка на първо място“, също е присъствала на срещата в гаража. Това казват свидетели и се вижда от видеозапис, заснет от екипа на документалния филм.

Сред присъствалите е и Кели Сорел, адвокат на последните две организации. Пред Ройтерс тя коментира, че е била поканена от Гарсия да се срещне с Тарио и да сподели информация за адвокати по наказателни дела. По думите ѝ тя е присъствала на срещата за кратко и разговорите не са имали нищо общо със събитията от следващия ден.

Комисия на Камарата на представителите на САЩ разследва бунта от 6 януари, при който поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп се опитаха да блокират сертифицирането на избора на Джо Байдън за президент от Конгреса. Комисията е прегледала записи от телефоните на фотограф, който е придружавал Тарио на част от срещата в гаража.

По думите на Тарио срещата му в гаража с Роудс е била непланирана и незначителна. Той отрича да са правени планове за нападението на 6 януари.

Тарио подчертава също така, че се е оттеглил като председател на Proud Boys по-рано тази година.

Разследването на срещата от ФБР не е съобщавано преди, нито обстоятелствата около събирането. Кратък клип от събирането се появи в документален филм от миналата година на British Channel 4 за Proud Boys, като предизвика дискусии в Twitter.

Федералните прокурори повдигнаха обвинения срещу множество лидери на Proud Boys и Oath Keepers заради събитията от 6 януари 2021 г. Тарио не е обвинен по случая.

Proud Boys е група, която насърчава уличните сбивания срещу леви протестиращи. Членовете ѝ се определят като „западни шовинисти“. Пазителите на клетвата носят униформи във военен стил, тренират военни тактики и често носят огнестрелно оръжие по време на операции.

Прокурорите цитират за обвиненията съобщения в социалните медии на един лидер на Oath Keeper, според които е организиран съюз между Oath Keepers, Florida 3%ers и Proud Boys точно преди бунта. Florida 3%ers е слабо организирана крайно дясна милиция, някои от чиито членове също са обвинени за атаката в Капитолия.

Досега обаче Министерството на правосъдието не е разкрило ясни доказателства, че крайнодесните групи са планирали да се съберат на 6 януари.

Говорител на ФБР отказва коментар.

В следобеда на 5 януари 2021 г. във Вашингтон е било пълно с поддръжници на Тръмп, които са се подготвяли за 6 януари, когато Конгресът трябваше да ратифицира президентската победа на Байдън в Капитолия. Тарио току що е освободен след една нощ в затвора във Вашингтон, където е задържан по обвинение в изгаряне на знаме на Black Lives Matter през декември 2020 г. Той е излежал близо шест месеца за изгаряне на знамето и пренасяне на незаконни пълнители за пушки в града през декември.

След като е освободен на 5 януари, екипът на документалния филм, работещ по репортажа за Proud Boys, е откарал Тарио до хотел Phoenix Park, недалеч от сградата на Капитолия, казва запознат източник.

Лидерът на Oath Keepers Роудс е напуснал Тексас на 3 януари, като е похарчил над 10 хил. долара за оборудване за огнестрелно оръжие по време на пътуването си до района на окръг Колумбия, казват прокурорите в обвинителен акт, разпечатан на 4 януари.

Сорел каза, че си спомня, че Тарио и още няколко души са били в гаража, когато тя е влязла с Роудс и Гарсия. Тя е обсъдила нуждата на Тарио от адвокат по наказателното дело заради ареста му от предходния ден.

Гарсия отказва да обсъжда тази среща. Тя коментира по-рано пред Ройтерс, че нейната група е имала сутрешен митинг на 6 януари близо до Сената на САЩ и че е напуснала до 12:15 ч.

Сорел посочва, че е останала озадачена от срещата в гаража и не разбира защо изобщо се е провела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
А защо тия "насилствени крайнодесни" не бяха отишли въоръжени, щом са такива страшни превратаджии? Това бяха 300 000 нормални американски граждани, които просто си търсеха правата - а ги посрещнаха с куршуми !!! Наивни хора, които вярваха, че като се съберат много и излязат на протест, престъпната хунта, заграбила властта ще свие знамената и ще се оттегли. Грешката им бе именно, че не отидоха въоръжени - защото такива като склеpoтикът, полуживата и останалата cгaн от добро не разбират, те трябва да се унищожават !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още