IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автобуси пътуват към Киев и Одеса, за да евакуират българи

Става въпрос за около 430 души

10:32 | 25.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Erin Trieb/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Trieb/Bloomberg

От България вече пътуват автобуси към Киев и Одеса, за да евакуират български граждани. За Киев пътуват 4 автобуса, които се очаква да вземат около 300 души. Автобусите се намират на 300 км от границата. Днес от Одеса тръгват и три автобуса със 130 души. Това каза Митко Димитров, началник на пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

„Външно министерство прави всичко необходимо, за да изведем българите от Киев. Консулът ни там издава български документи за самоличност. Прозвъняват се по предварителни списъци и ги информират в колко часа ще бъде организиран пункт и откъде ще се тръгва“, посочи Димитров по Нова телевизия.

По думите му текат разговори и с партньорски държави за преминаване през техните територии.

"В следобедните часове, когато автобусите влязат в Украйна, ще имаме информация кога ще тръгнат за България. Вчера въоръжен човек е заплашвал мисията ни пред посолството, затова не искаме да обявяваме публично точния час и пункт за евакуация", поясни той. 

„Паниката в момента в Украйна е голяма, разбирам притеснението на гражданите ни там”, каза Димитров и призова хората, на които трябва да се изготвят документи за самоличност, да отидат до българското посолство, а останалите – да останат по домовете си. Димитров подчерта, че МВнР още преди три седмици е предупредило сънародниците ни да напуснат територията на Украйна.

„Евакуационните планове бяха изготвени преди три седмици от българска страна, но предвид затварянето на въздушното пространство, се наложи да се действа по друг начин”, каза говорителят на МВнР.

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова ще даде по-късно днес брифинг с актуална информация относно ситуацията в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Е сигурен съм, че ти щеше да успееш да прекараш самолета между всички заблудени ракети и военни самолети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Евакуация с автобуси? Защо не с двуместни леки автомобили? Пак толкова бавно ще пристигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още