fallback

ООН: Над 350 са потвърдените цивилни жертви в Украйна

30 хил. протестиращи срещу нашествието на Русия в Украйна излязоха по улиците на Хамбург

19:21 | 05.03.22 г. 17

Снимка: EPA/БГНЕС

Най-малко 351 цивилни са потвърдени като загинали в Украйна, откакто руски войски нахлуха в страната на 24 февруари, а други 707 са ранени, въпреки че истинският брой вероятно е „значително по-висок“, съобщи наблюдателната мисия на ООН в събота, цитирана от Ройтерс.

Повечето цивилни жертви са били причинени от взривни оръжия с широка зона на въздействие, включително артилерийски обстрел и ракетни системи за залпов огън, както и от ракетни и въздушни удари, съобщават наблюдатели от Службата на върховния комисар на ООН за човешките права (OHCHR).

OHCHR счита, че действителните цифри са значително по-високи, особено в контролираната от правителството територия и особено през последните дни, тъй като получаването на информация от някои места с продължаващи интензивни враждебни действия е забавено и много от съобщенията все още очакват потвърждение, допълни службата.

Мисията съобщи, че данни за стотици цивилни жертви в град Воловаха, където се правят опити за отваряне на безопасен коридор за евакуация през обграждащите руски сили, все още не са потвърдени.

Около 30 хил. протестиращи се събраха в Хамбург в събота, за да демонстрират срещу нахлуването на Русия в Украйна, съобщи местната полиция, цитирана от Ройтерс.

Протестиращите във втория по големина град в Германия излязоха на улицата с мотото „Мир в Украйна и сигурност в Европа.

Във Франция хиляди протестиращи се събраха на Площада на републиката в Париж, за да изразят солидарността си с Украйна и противопоставянето си на руското нашествие. Много от тях развяваха украински национални знамена и плакати срещу президента Владимир Путин.

Кметът на Париж Ан Идалго, която беше на демонстрацията, заяви, че е важно да се изпратят оръжия на Украйна, като в същото време се гарантира, че конфликтът няма да се разпространи.

„Напълно подкрепям случващото се на европейско ниво. Трябва да покажем на Владимир Путин, че е изолиран“, допълни Идалго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още