IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите в ЕС няма да е нужно да отчитат всеки отделен случай на коронавирус

ЕК призовава страните да ускорят ваксинацията и поставянето на бустери и да следят по-точно разпространението на вариантите и новите варианти

17:38 | 27.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Правителствата на страните от Европейския съюз (ЕС) няма да е нужно да отчитат всеки случай на заразен с коронавирус, а ще се насочат към по-устойчив подход за проследяване на вариантите и засилване на капацитета за производство на ваксини.

Това се предвижда в нови насоки за управление на настоящата фаза на пандемията от COVID-19 и подготовка за следващата, публикувани от Европейската комисия (ЕК) и разпространени от нейния пресцентър.

Настоящите по-ниски нива на заразяване с COVID-19 дават възможност на държавите членки да укрепят наблюдението, здравните си системи и цялостната си подготвеност за пандемии, посочва се в съобщението.

Комисията препоръчва на страните членки да ускорят ваксинацията и бустерните дози, да продължат с целевото тестване и секвениране на достатъчно проби с цел точна оценка на разпространението на вариантите и откриване на нови варианти, както и да инвестират във възстановяването на здравните си системи и да направят оценка на по-широкото въздействие на пандемията върху здравето, включително върху психичното здраве и забавянето на лечение и грижи за други заболявания.

ЕК призовава също страните да прилагат координирано правилата на ЕС за безопасно пътуване вътре в блока и извън него и да подкрепят разработването на ново поколение ваксини и терапевтични средства.

ЕК обяви и обществена поръчка за резервиране на капацитет за производство на иРНК, протеин-базирани и векторни ваксини. По този начин новосъздаден производствен капацитет ще бъде запазен за използване при бъдещи извънредни ситуации, свързани със здравето.

Обществената поръчка е насочена към производителите на ваксини със съоръжения в ЕС и Европейското икономическо пространство. Заявки за участие ще се събират до 3 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още