IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа

Страната заема 53-то място от общо 63 държави, първи са Дания, Швейцария и Сингапур

12:49 | 15.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа, сочи Годишникът на световната конкурентоспособност 2022 г. на швейцарския Институт за развитие на управлението (IMD), разпространен у нас от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

През 2022 г. България заема 53-то място от общо 63 държави, което показва липса на напредък от 2021 г. насам. Страната отбелязва влошаване с пет позиции в сравнение с 2020 г. и с 15 позиции в сравнение с 2009 г.

конкурентоспособност конкурентоспособност

Като силно обезпокоителен се посочва фактът, че дългосрочните фактори на конкурентоспособност продължават да са в застой. Вероятността за положителни реформи или напредък в обозримо бъдеще остава ниска, като това може да се промени само чрез подходящи корективни мерки при формирането на политиките, държавното управление и бизнес лидерството.

Към 2022 г. българската икономика почти напълно се е възстановила от икономическите последици от пандемията, но сега както предприятията, така и домакинствата изпитват негативните последици от повишаването на цените на енергията.

Въпреки че България е класирана на същото място като миналата година, в годишника се отбелязват и леки подобрения на страната в повечето от икономическите й показатели (14 от 20).

Годишникът обаче понижава значително класирането на България по отношение на пазара на труда (от 23-то на 46-то място) и по отношение на публичните финанси (от 21-то на 38-то място). През последната година условията на пазара на труда в България се влошиха, като в страната продължават да се наблюдават неблагоприятни демографски процеси, свързани с високите нива на неактивност сред хората в трудоспособна възраст, както и застаряващото и бързо намаляващо население. Като положително развитие трябва да се отбележи, че България продължава да се нарежда в топ 10 на страните по отношение на възнагражденията на мениджърите, специалистите в сферата на услугите и дългосрочния растеж на работната сила.

В годишника се подчертава, че България продължава да подобрява конкурентоспособността си в областта на международната търговия, като страната заема 19-о място от общо 63. Макар че основният ѝ партньор при износа остава ЕС, България е постигнала значително увеличение на износа си и за останалата част на света.

По отношение на международните инвестиции обаче страната е паднала до 60-о място.

Пред България продължават да се разкриват множество възможности за подобряване на инфраструктурата, особено в технологичния сектор и в жизненоважните области на науката и образованието. Във всички тези области годишникът леко подобрява класирането на България, но тя все още остава по-близо до групата на изоставащите държави.

Профил на конкурентоспособността на българската икономика 2021 - 2022 г.

конкурентоспособност конкурентоспособност

Дания е първа за първи път. По-малките икономики доминират в топ 10

Дания оглавява класацията за първи път в 34-годишната история на проучването, след като зае 3-то място през 2021 г. Страната се представя отлично по коефициента на бизнес ефективност (1-во място), в производителността и ефективността (1-во място) и управленските практики (1-во място).

"Дания е най-напредналата страна в света в областта на цифровите технологии и сега заема челното място благодарение на добрите политики, предимствата от това, че е европейска държава, ясния фокус върху устойчивостта и тласък от нейния гъвкав корпоративен сектор", коментира професор Артуро Брис, директор на World Competitiveness Center (WCC) към IMD.

Швейцария отстъпва от първо място на второ, а Сингапур се завръща на третото място (от 5-то).

По-малките икономики продължават да доминират в топ 10. В топ 10 Швеция спадна до 4-то място (от 2-ро), а Хонконг се покачва до 5-о (от 7-о). Нидерландия губи две позиции, като пада на 6-о място (от 4-то), Тайван се изкачва с едно (до 7-о от 8-о). Финландия се присъединява към топ 10 за първи път от 2009 г., достигайки 8-а позиция (от 11-та). Норвегия пада от 6-о място на 9-о, а САЩ отново влизат в топ 10.

Хърватия отбелязва най-голямото увеличение тази година, изкачвайки се от 59-о до 46-о място и напредвайки във всички фактори за конкурентоспособноста. Това може да е свързано с подобряването на бизнес настроенията поради предстоящото присъединяване на страната към еврозоната, обясняват от WCC.

На обратния полюс е Нова Зеландия, която претърпява най-голям спад, отстъпвайки до 31-во място (от 20-о). Страната бележи понижения при всички фактори на конкурентоспособността.

В годишника за 2022 г. са оценени 63 икономики чрез комбинация от данни на базата на 333 критерия за конкурентоспособност, както и чрез обратна връзка от бизнес общността, държавните агенции и академичните среди.

Поради ограничената надеждност на събраните данни Русия и Украйна не са включени в годишника за 2022 г. Бахрейн обаче влиза за първи път в класацията и заема 30-то място. Последна в класацията на 63-то място е Венецуела.

конкурентоспособност конкурентоспособност

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още