IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин обеща на Беларус да я снабди със системи за ядрени ракети

Целта е Минск да може да се противопостави на "агресивния Запад", по думите на Лукашенко

10:53 | 26.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е уведомил колегата си от Беларус, че Москва ще предостави на Минск ракетни системи, способни да носят ядрено оръжие, съобщи руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

На среща с Путин в Санкт Петербург беларуският президент Александър Лукашенко изразил притеснение от „агресивните“, „конфронтационни“ и „отблъскващи“ политики на съседните ѝ страни Литва и Полша.

Той поискал от Путин да помогне на Беларус да предостави „симетричен отговор“ на по думите му полетите с ядрени оръжия на НАТО близо до границите на Беларус.

Путин заявил, че засаге на вижда необходимост от симетричен отговор, но 25-те самолета руско производство Су-25 на Беларус може, ако се наложи, да бъдат модернизирани в руски заводи.

„Ще прехвърлим тактически ракетни системи „Искандер-М“ в Беларус, които може да бъдат както балистични, така и крилати ракети в конвенционална и ядрена версия“, става ясно от резюмето на външно министерство от срещата, в което е цитиран руският президент.

Мобилно насочваната ракетна система „Искандер-М“ замени съветските „Скуд“. Нейните мобилно насочвани ракети имат обсег до 500 км и могат да носят конвенционални и ядрени бойни глави.

Част от срещата между двамата президенти беше предавана по телевизията.

“Минск трябва да е готов за всичко, дори за използването на сериозно оръжие, за да браним отечеството си от Брест до Владивосток“, каза Лукашенко.

Той по-конкретно е поискал помощ, за да могат военните самолети на Беларус да носят ядрено оръжие.

Напрежението между Русия и Запада се засили, откакто Москва изпрати войските си в Украйна преди четири месеца, като едно от твърденията ѝ е, че НАТО планирала да приеме Украйна и да я използва като платформа за заплашване на Русия.

Ходът на Русия не само предизвика многобройни санкции от западните страни, но и накара Швеция и северния съсед на Русия Финландия да кандидатстват за членство в западния алианс.

Миналата седмица Литва предизвика гнева на Русия, като блокира транзита на стоки, подложени на европейски санкции, които преминават през територията ѝ от Русия през Беларус до руския балтийски ексклав Калининград.

Русия нарече решението „блокада“, но Литва твърди, че то засяга само 1% от обичайния транзит на стоки по маршрута и че пътническият трафик не е засегнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още