IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две ракети са изстреляни от ивицата Газа по Израел*

За момента никоя палестинска групировка не е поела отговорност за атаката

10:47 | 16.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: архив EPA/Mohammed Saber</em></p>

Снимка: архив EPA/Mohammed Saber

Две ракети са изстреляни от ивицата Газа по Израел рано тази сутрин - броени часове след края на посещението в страната на американския президент Джо Байдън, предаде АП, като се позова на израелската армия.

За момента никоя палестинска групировка не е поела отговорност за атаката, предава БТА.

Ракетите са изстреляни по Южен Израел. Едната е прихваната от израелската противовъздушна отбрана, а другата е паднала в безлюден район.

При обстрела се задействани сирените за противовъздушна отбрана в крайбрежния израелски град Ашкелон, на 13 километра северно от ивицата Газа, и околни райони.

Джо Байдън пристигна в сряда на първото си посещение в Израел, откакто стана президент на САЩ. Вчера следобед Байдън посети окупирания Западен бряг на река Йордан за среща с палестинския президент Махмуд Абас, след което отпътува за Саудитска Арабия.

Израел обикновено обвинява палестинското ислямистко движение Хамас, което контролира ивицата Газа, за атаки от анклава, независимо кой е извършителят.

Напрежението в региона се засили през последните месеци, преди обстановката до голяма степен да се успокои преди визитата на Байдън, отбелязва АП.

Хамас отхвърли изразената от американския президент симпатия към палестинския народ. Движението, което не признава Израел, определя САЩ като "партньор в агресията срещу нашия народ".

Междувременно израелски военни самолети отвърнаха на удара и поразиха завод за производство на оръжие в ивицата Газа рано в събота, съобщават военните. „Преди малко изтребители удариха военен обект в централната ивица Газа, принадлежащ на терористичната организация Хамас“, казва се в изявление на израелската армия, цитирано от БГНЕС.

„Военният обект се състои от подземен комплекс, съдържащ суровини, използвани за производството на ракети“, допълва се в съобщението, което описва съоръжението като „едно от най-значимите“ по рода си на територията. „Ударът по този обект значително ще попречи и подкопае възможностите на Хамас за изграждане на сили“, посочва се още в съобщението.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още