fallback

Сергей Лавров: Русия разширява военните си цели и в Южна Украйна

Руският външен министър предупреждава, че Русия ще разшири още повече целите си, ако съюзниците от НАТО продължат да доставят на Киев оръжия с голям обсег

18:44 | 20.07.22 г. 15

Министърът на външните работи на Русия коментира в сряда, че Москва разширява военните си цели в Украйна вече иска да завземе контрол над целия южен регион на страната.

Близо пет месеца след като Кремъл започна пълномащабна война в Украйна, Лавров каза в интервю за РИА Новости и RT, че военните цели на Русия вече надхвърлят т. нар. Народни републики в Донецка и Луганска област и вече включват райони, където руските сили имат някакъв напредък, вкл. Херсонска и Запорожка област и „редица други територии“, пише Politico.eu.

След неуспешните мирни преговори в Истанбул в края на март Русия заяви, че ще се съсредоточи върху Източна Украйна във войната. Първоначалното нахлуване беше насочено към Киев, но украинската съпротива беше изненадващо яростна за руските сили.

Географията на войната вече е променена, коментира Лавров в интервюто.

Забележките на външния министър идват в момент, когато Русия напредва бавно, но стабилно на източния фронт на Украйна. По-рано този месец руските сили превзеха цялата Луганска област.

Лавров предупреждава Запада, че Русия ще разшири още повече целите си, ако съюзниците от НАТО продължат да доставят на Украйна оръжия с голям обсег.

Западът вече достави на Украйна оръжия за милиарди долари и се очакват и още доставки.

Междувременно руските сили продължават с настъплението си в Донецка област. Областите Днепропетровск и Запорожие съобщават за цивилни жертви. Има и нови ракетни удари срещу Одеса. Северните райони близо до руската и беларуската граница също са били обстрелвани, съобщават от украинската армия, предава Bloomberg.

Международният наказателен съд същевременно обяви, че до края на годината или в началото на 2023 г. ще представи първия си случай за предполагаеми руски военни престъпления в Украйна. Силите на Кремъл са обвинени в атака срещу цивилни и жестокости в редица украински градове, където има много доказателства за масови гробове, мъчения и екзекуции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още