fallback

Камарата на представителите възстанови забрана за полуавтоматичните оръжия

По всяка вероятност обаче законопроектът няма да намери достатъчна подкрепа в Сената

09:28 | 30.07.22 г.
Автор - снимка
Създател

Камарата на представителите на САЩ гласува в подкрепа на законопроект за повторно въвеждане на забрана на полуавтоматичните оръжия след няколко смъртоносни престрелки в САЩ.

В петък вечерта (местно време) 217 представители гласуваха в подкрепа на законопроекта, а 213 бяха против. Вероятно обаче гласуването ще се провали в Сената заради републиканците. Там демократите нямат достатъчно мнозинство, за да подложат текста на гласуване. Републиканците многократно блокират по-строги закони за оръжията в САЩ. Оръжейното лоби е изключително силно в страната, предава DPA. 

Поставяйки за гласуване законопроекта, председателят на Камарата Нанси Пелоси, каза, че предишната забрана е спасила живота на хора. Почти всички републиканци в Камарата гласуваха против проекта, който бе одобрен с 217 срещу 213 гласа. Предполага се, че Сената гласовете ще бъдат 50 срещу 50.

Щурмовите пушки бяха забранени в САЩ от 1994 до 2004 г. След това забраната изтече - нямаше мнозинство за удължаване. След изтичането на този срок в продължение на 18 години в страната не се събира достатъчна политическа подкрепа за надделяване над мощното оръжейно лоби  и подновяването на забраната. САЩ отдавна се борят с почти гигантско насилие с огнестрелно оръжие, което често е лесно достъпно в страната. Щурмови пушки са използвани многократно при брутални нападения през последните месеци.

Неотдавна по време на уличен парад по случай Националния празник на САЩ в предградие на Чикаго бяха убити няколко души. В края на май 18-годишен стрелец уби 19 деца и двама учители в начално училище в Тексас. Малко повече от седмица по-рано 18-годишен младеж застреля десет души в Бъфало по расистки причини.

Миналия месец, под впечатлението от кръвопролитията, Конгресът прие с двупартийно мнозинство закон срещу насилието с огнестрелно оръжие, но той далеч не отговаряше на предложенията за реформа на президента на САЩ Джо Байдън. Демократите в Камарата на представителите напоследък се опитват постоянно да изтласкат републиканците и с мнозинството си приемат законопроекти за защита на еднополовите бракове или правото на аборт. По всяка вероятност обаче те няма да бъдат приети от Сената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още