IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в Косово деескалира след намеса на САЩ, ЕС и Русия

Властите в страната отложиха с месец въвеждането на забраната за влизане със сръбски автомобилни табели и лични документи

07:25 | 01.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Властите в Косово се съгласиха да отложат с 30 дни плана си за въвеждане на задължителни за всички жители издавани от правителството лични карти и регистрационни табели за автомобили, след като членове на размирното сръбско малцинство блокираха пътища в знак на протест.

Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г., заяви, че планираните действия ще започнат на 1 септември вместо в понеделник. Kosovo Force, ръководената от НАТО мирна мисия, разположена в бившата провинция, заяви, че е „готова да се намеси, ако стабилността е застрашена", предава Bloomberg.

До деескалацията на напрежението се стигна след призив от Вашингтон и поредица от срещи на властите в Прищина с американски и европейски представители.

В неделя вечерта жители на Северно Косово издигнаха барикади по ключови пътища в знак на протест срещу намеренията на властите да започнат от днес пререгистрация на личните автомобили на косовските граждани, регистрирани в Сърбия, и да изискват декларации от лицата със сръбски паспорти.

Освен пътища бяха блокирани и контролно-пропускателните пунктове между Косово и Централна Сърбия.

„Всички барикади ще бъдат премахнати и ще бъде установена пълна свобода на движение по всички пътища в северната част на Косово", заяви косовското правителство в имейл, като обвини сръбските власти в подстрекаване на размириците.

Премиерът на Косово Албин Курти настоява, че правилата трябва да се спазват от всички жители, включително и от членовете на сръбското малцинство, които искат да запазят връзките си с правителството в Белград и да запазят документите, издадени от Сърбия. В Косово чието население наброява 1,8 млн. души, предимно етнически албанци, живеят над 100 000 сърби.

Бившата сръбска провинция обяви независимост почти десетилетие след като бомбардировките на НАТО спряха военната кампания на сръбските войски срещу косовските албански сепаратисти през 1998-99 г. Водената от НАТО мироопазваща мисия продължава да бъде разположена в напрегнатата територия.

И двете страни се стремят да се присъединят към Европейския съюз, но Сърбия и Косово не постигнаха голям напредък в преговорите с посредничеството на ЕС за възстановяване на отношенията, което е ключово условие за получаване на право на потенциално членство в блока. Русия и Китай застанаха на страната на Сърбия, оспорвайки суверенитета на Косово и възпрепятствайки го да се присъедини към Организацията на обединените нации.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Курти, етнически албанец, за последната ескалация, заявявайки, че неговият ход по отношение на личните документи е „още една стъпка към прогонването на сръбското население от Косово и изместването на косовските сръбски институции, които гарантират защитата на правата на сръбските жители".

Пратеникът на ЕС Мирослав Лайчак приветства отлагането, като заяви, че то ще даде време на всички страни да се съберат отново за нови преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
нали... викаш при третата ракета в къщата, сами се сетиха да бягат! и демек всичкото цирк е щото пели няква си песен, след като им заграбихте земята, наеааахте жената и задигнахте пералнята!... наглеци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
никой не гони никого ... щяха да си живеят мирно и тихо , ако шепа платени психопати не запяха " москаляку на гиляку " ... е , сега психарите вече не пеят ,по голямата част вече са на оня свят , а на другите не им е до песен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Захарова нима вие не гоните украинците от Донбас и Луганск ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още