IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания одобри първата ваксина срещу омикрон варианта на коронавируса

Европейската агенция по лекарствата се очаква да разреши същата ваксина в края на месеца

17:11 | 15.08.22 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Обединеното кралство разреши първата ваксина срещу COVID-19, модифицирана, за да осигури по-голяма защита срещу омикрон варианта на коронавируса.

Ваксината на Moderna е насочена както към оригиналния вирус, така и към първия омикрон щам, известен като BA.1. Тя е одобрена като бустер за всички пълнолетни на 18 и повече години, предава Ройтерс.

Съвместната комисия за ваксиниране и имунизация на Великобритания (JCVI) се очаква скоро да издаде препоръка за това как ваксината трябва да бъде разпространена в страната.

Решението на лекарствения регулатор на Острова се основава на данни от клинични изпитвания, които показват, че бустерът е предизвикал „силен имунен отговор“ както срещу омикрон (BA.1), така и срещу оригиналния вирус от 2020 г.

Moderna през юни каза, че данните от изпитванията показват, че когато се прилага като четвърта доза, адаптираната към варианта ваксина повишава неутрализиращите вируса антитела осем пъти срещу омикрон.

Друг анализ показва, че ваксината генерира „добър имунен отговор“ срещу доминиращите в момента варианти на омикрон BA.4 и BA.5. Не са идентифицирани сериозни опасения за безопасността с новата формула.

Това е първото одобрение на ваксина, адаптирана към вариант на коронавируса. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да я разреши в края на месеца – навреме за програмите за бустерни дози, които започват през септември.

Тази ваксина обаче няма да бъде одобрена за употреба в САЩ, тъй като властите там искат ваксини, насочени както към оригиналния вирус, така и към най-новите щамове на омикрон - BA.4/5.

Великобритания и Европа се стремят бързо да увеличат максимално защитата преди зимния период, когато има вероятност вирусът да циркулира повече. САЩ избраха да изчакат компаниите да разработят малко по-различни ваксини.

Съществуващите ваксини срещу COVID-19 продължават да осигуряват добра защита срещу хоспитализация и смърт, но ефективността на ваксината претърпя удар с развитието на вируса.

Същата ваксина скоро ще бъде одобрена за употреба също в Австралия и Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още