IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата в Съчуан може да предизвика верижен фабричен колапс в Китай

Редица големи компании от различни индустрии преустановяват своята дейност в провинцията поради недостиг на електроенергия

21:30 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Пристанище в Китай. Снимка: Bloomberg L.P.
Пристанище в Китай. Снимка: Bloomberg L.P.

След коронавирусните ограничения, които няколко китайски провинции въведоха през пролетта, за да ограничат разпространението на заразата, сега най-силната азиатска икономика трябва да се справи с екстремните горещини и свързаната с тях суша.

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. и китайската Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL), най-големият производител на електромобилни батерии в света, преустановяват работа в своите заводи в китайската провинция Съчуан, тъй като предизвиканата от сушата енергийна криза се влошава, съобщава Bloomberg.

Toyota спря своите операции във фабриката си в Чънду, като се очаква периодът на затворени врати да продължи до 20 август, споделя говорител на компанията.

Междувременно CATL преустанови своята дейност в основната си база за производство на литиеви батерии в Ибин до същата дата.

Съчуан, една от най-гъсто населените провинции на Китай, е силно зависима от водната енергия. Това я прави особено уязвима от настоящите горещини и последвалата ги суша, което повишава търсенето на енергия за охлаждане.

Провинцията е един от основните производствени центрове на страната, където се обработват различни суровини, включително полисилиций и литий – жизненоважни за енергийния преход.

Съчуан се превърна в ключов център за развитие за производителите на батерии, които се стремят да използват хидроенергията за намаляване на емисиите от производствените си процеси. CATL разполага с около 100 гигавата съществуващ и планиран капацитет в Съчуан, като в това отношение провинцията се нарежда на второ място след Фуджиан, изчислява BloombergNEF.

Временното затваряне на фабриките засяга и други индустрии, като производството на фотоволтаици и алуминиеви сплави.

Volkswagen AG заяви в понеделник, че фабриката му в Чънду е засегната от недостиг на електроенергия, но че очаква само леки забавяния при доставките до клиентите. Foxconn Technology Co. също сглобява iPad на Apple в провинцията, но посочи, че засега не планира ограничаване на производството.

Местните власти инструктираха фабриките да прекратят дейност до 20 август, споделя Шиори Хашимото, говорител на Toyota. Заводът в Чънду произвежда около 30 000 автомобила годишно, включително Landcruiser Prado, според уебсайта на компанията.

Въпреки че други райони на Китай се сблъскват с производствени съкращения в по-малък мащаб, евентуална голяма енергийна криза вероятно ще бъде ограничена най-вече до територията на Съчуан поради нейната уникална зависимост от хидроенергията.

И все пак, това оставя регион с население, сравнимо с това на Германия, и икономика, по-голяма от тази на Турция, изправен пред ограничаване на широк набор от фабрики за почти седмица.

Много китайски провинции увеличават употребата на въглища за енергия, за да избегнат дефицит. Горещините стимулират потреблението на въглища, което през първите две седмици на август се повиши с 15% спрямо същия месец на 2021 г.

Басейнът на река Яндзъ

Наводненията в северната провинция Шанси, най-големият производител на въглища в страната, също водят до затварянето на мини, което може да повлияе на по-широкия пазар на електроенергия, ако това продължи.

Температурите в Чънду достигнаха 38 градуса по Целзий в сряда, след като скочиха до над 40 градуса в някои части от Съчуан във вторник. Някои офис сгради в Чънду са спрели климатизацията, тъй като недостигът на електроенергия се задълбочава, съобщава Securities Times.

В Дадзоу,  друг голям град в Съчуан, жителите може да се сблъскат с режима на енергията, ако натискът върху потреблението на електроенергия не може да бъде облекчен, изтъква местната компания за комунални услуги Dazhou Electric Power.

Съчуан е основен производител на ориз и царевица и Националният метеорологичен център предупреди по-рано тази седмица, че сушата може да навреди на посевите и да попречи на растежа.

Горещините не се ограничават само до Съчуан и засягат целия басейн на река Яндзъ. През следващата седмица се очакват само леки до умерени дъждове, а язовирът „Три клисури“, най-големият в света, който се намира в съседната провинция Хъбей, ще изпусне повече вода през следващите пет дни, за да помогне за попълване на средното и долното течение на най-големия воден път в Китай, съобщава държавната агенция Xinhua News.

Съчуан представлява близо 15% от китайското производство на полисилиций, а цената на ключовата съставка в слънчевите панели се повиши в сряда, според Китайската асоциация на силициевата индустрия. Цената на лития, използван в батериите за електрически превозни средства, също се очаква  да получи възходящ тласък заради горещините, изтъкват от Rystad Energy.

Спирането на електрозахранването е засегнало повече от 70% от стоманодобивните предприятия в Съчуан, които или са спрели производството, или са ограничили операциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още