fallback

Киев прекръсти близо сто улици, за да отхвърли руското минало

След началото на руското нашествие Украйна ускорява кампанията за дерусификация

23:03 | 25.08.22 г. 9

Украинската столица преименува 95 улици в четвъртък в рамките на стремеж да се изчисти от руски и съветски имена на места, съобщи кметът на Киев, ден след като Украйна отбеляза 31 години от независимостта си, предава Ройтерс.

След началото на руското нашествие през февруари Украйна ускорява „дерусификацията“, кампания за премахване на наследството от стотици години управление от Москва.

„(Новите имена) трябва да увековечат паметта на значителни исторически събития за Украйна, както и известни фигури и герои, които са прославили Украйна и са се борили за независимостта на нашата държава“, написа кметът Виталий Кличко в Телеграм.

Той допълни, че процесът далеч не е приключил и обеща да продължи с кампанията.

Една от улиците е кръстена на Лондон, столица на един от най-ревностните съюзници на Украйна, а друга е наречена „Улица на украинското прераждане“.

Това име е в унисон с думите на украинския президент Володимир Зеленски, който в Деня на независимостта заяви, че Украйна се е “преродила“, когато Русия е предприела нашествието.

Друга улица, която до този момент носеше фамилията на съветски министър на отбраната, беше прекръстена на украинския Азовски полк, ход, който вероятно ще разгневи Москва, която ревностно защитава съветското си наследство в Европа.

Азовският полк, който е част от Националната гвардия, е героизиран в Украйна, но е демонизиран от Москва.

Русия обвинява групата в крайнодесни възгледи и я определи като „терористична организация“. Това на свой ред разгневи украинските ръководители, които предупредиха, че Русия може да наруши основните права на азовските военнопленници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още