fallback

Довиждане, горещи душове и улично осветление - как Европа свива потреблението на енергия?

Неотложността на мерките нараства, тъй като цената на газа продължава да се покачва

16:54 | 31.08.22 г. 16

Европейците си вземат по-студени душове, офисите изключват терморегулаторите, а магазините приглушават осветлението, за да избегнат режим на тока и студени домове тази зима като следствие от войната на Русия в Украйна.

Докато Кремъл намалява газовите доставки, а аварии в електрически централи ограничават още повече предлагането, Европа има малко останали алтернативи освен да намали търсенето. Мерките до момента са неравномерни, но неотложността нараства, тъй като цените на едро продължават да се покачват.

Макар че някои страни като Германия, където почти половината от домовете разчитат на газ за отопление, са по-застрашени от други, Европейският съюз търси общ подход. Страните членки на блока целят да намалят потреблението на газ с 15% тази зима, ако Русия, която исторически осигуряваше около 40% от търсенето на горивото в ЕС, спре кранчето.

Bloomberg обобщава някои от ключовите инициативи за ограничаване на потреблението на енергия.

Германия

Бранденбургската врата в Берлин през нощта. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Кабинетът на канцлера Олаф Шолц одобри редица мерки тази седмица, които трябва да намалят потреблението на газ с една пета тази есен и зима. Мерките на национално ниво, които се прибавят към предприетите стъпки от местните власти в Германия като спиране на топлата вода в обществените басейни, целят да намалят потреблението на газ с около 2% и включват:

  • Забрана на отопляването на частните плувни басейни
  • Спиране на отоплението на някои части в обществените сгради
  • Намаляване на минималната температура в офиса до 19 градуса по Целзий
  • Забрана на повечето външно осветление на сгради и паметници
  • Повишаване на енергийната ефективност в обществени и частни сгради

Франция

Президентът Еманюел Макрон си поставя за цел да намали потреблението на енергия през 2024 г. с 10% спрямо нивата от 2019 г. Администрацията му създаде миналия месец поредица от работни групи, съсредоточени върху държавните дейности, недвижимите имоти, технологиите и телекомите, търговските центрове и други публични обекти. Целта е те да излязат с конкретни предложения до края на септември. Макар че до момента конкретните стъпки са малко, има някои инициативи:

  • До октомври френските вериги супермаркети ще изключат осветлението на надписите на магазините си след края на работното време, а обектите за търговия на дребно ще намалят осветлението с 30% и ще понижат температурите до 17 градуса по Целзий в най-натоварените часове за пазаруване, ако има указания на правителството в тази насока.
  • За да даде пример, финансовото министерство на страната съобщи, че ще включва отоплението, само когато температурите в офиса паднат под 19 градуса по Целзий, и няма да охлажда, докато температурите не надхвърлят 26 градуса по Целзий.
    Супермаркет на Carrefour в Париж. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Италия

Нов план за намаляване на потреблението в Италия може да бъде одобрен на заседание на кабинета още идната седмица. Цените на енергията стават ключов проблем в предизборната кампания преди предсрочните избори на 25 септември, на които трябва да бъде намерен заместник на Марио Драги. Лявоцентристката коалиция предлага контрол върху цената на тока, ход, който е критикуван от дясната Джорджия Мелони, смятана за фаворит на изборите, която вместо това иска инициатива на ниво ЕС.

Според италианските медии планът за спестявания на страната може да включва:

  • Понижаване на температурите и намаляване на часовете за отопление в домовете и офисите през зимата, за да се намали използваният газ за отопление с над 10%.
  • Приглушаване на осветлението на публични сгради и магазини през нощта
  • Удължаване на живота на въглищните електроцентрали, за да се намали газът, използван за производство на ток
  • Затваряне на заводи може да е част от плана, но редица енергоемки индустрии вече ограничават операциите си заради силния ръст на разходите

Испания

В един от редките примери за законово задължение да се намали потреблението испанските депутати приеха в четвъртък правила, включени в указ от началото на август. Стъпките предвиждат:

  • Ограничаване на климатизацията до 27 градуса по Целзий в обществени сгради и повечето бизнеси, както и на летищата и на гарите.
  • Отопление през зимата до не повече от 19 градуса по Целзий с изключение на хотелски стаи, кухни в ресторантите, фризьорски салони, спортни зали, училища и болници.
  • Забрана за осветяването на паметници и витрини на магазините през нощта
  • Изискване вратите на магазините да бъдат затворени, когато системите за отопление или охлаждане работят
    Климатици върху жилищна сграда по време на гореща вълна в Севиля. Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още