IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пелоси осъди нападенията на Азербайджан срещу Армения

Председателката на Камарата на представителите в САЩ определи посещението си в Ереван като опит за засилване на подкрепата за демокрацията в страната

17:53 | 18.09.22 г.
Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Снимка: EPA/БГНЕС
Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Снимка: EPA/БГНЕС

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси осъди остро „незаконните“ гранични нападения на Азербайджан срещу Армения, като използва визитата си в съюзната на Русия страна, за да обещае американска подкрепа за суверенитета ѝ, предава Ройтерс.

Пелоси определи пътуването си до Армения, страна с размерите на американския щат Мериленд, сгушена между Азербайджан, Грузия, Турция и Иран, като опит за засилване на подкрепата за демокрацията в страната.

Пелоси, която говори в стария град Ереван, заяви, че пътуването ѝ е от значение след „незаконните и смъртоносни атаки на Азербайджан срещу арменската територия“, които предизвикаха гранични сблъсъци, отнели живота на над 200 души.

„Силно осъждаме тези нападения“, каза Пелоси в присъствието на председателя на арменския парламент Ален Симонян, който миналата седмица изрази недоволството си от реакцията на ръководен от Русия военен съюз на искане на Ереван за помощ.

Пелоси, която разгневи Китай с пътуване до Тайван миналия месец, каза, че е ясно, че граничните боеве са били предизвикани от азерски нападения срещу Армения и че хронологията на конфликта трябва да бъде изяснена.

Боевете „бяха инициирани от азерите и това трябва да бъде признато“, изтъкна Пелоси.

Думите ѝ предизвикаха необичайно силна реакция от Баку, който заяви, че тя застрашава мира в Кавказ.

„Неоснователните и нечестни обвинения, отправени от Пелоси срещу Азербайджан, са неприемливи“, съобщи външното министерство на страната в комюнике.

„Това е сериозен удар срещу усилията за нормализиране на отношенията между Армения и Азербайджан“, допълни министерството, определяйки думите на Пелоси като „арменска пропаганда“.

Толкова категорично обвинение за конфликта надхвърля публичните изявления на Държавния департамент на САЩ до момента. Държавният секретар Антъни Блинкен изрази притеснения заради боевете и призова за спокойствие, но не вмени вина.

Армения съобщи, че Азербайджан е обстрелвал най-малко шест арменски селища от нейната страна на границата малко след полунощ на 13 септември, като е нападнал цивилна и военна инфраструктура с дронове и голямокалибрени оръжия. Ереван заяви, че това е непровокирана агресия.

Азербайджан, подкрепен от Турция, отхвърля тези твърдения. Според Баку арменски саботажни отряди са се опитали да минират азерски позиции, предизвиквайки военните да отговорят. Армения определи това като азерска дезинформация.

Русия, която многократно осъди визитата на Пелоси в Тайван, счита Кавказ за своя сфера на влияние и е недоволна от американската намеса в региона.

Москва е голям военен съюзник на Армения и има военна база в Северна Армения, както и миротворци по контактната линия в Нагорни-Карабах, за който Армения и Азербайджан воюваха през 2020 г.

Конгресменът Франк Палон, който придружаваше Пелоси при посещението ѝ в Армения, заяви, че САЩ искат да направят всичко възможно да подкрепят повече сигурността в Армения.

САЩ се вслушват в Армения за нуждите на отбраната ѝ и Вашингтон иска да помогне и да подкрепи Армения в световната битка между демокрацията и автокрацията, изтъкна Пелоси.

„Трябва да използваме влиянието си, за да покажем, че арменската демокрация и суверенитет са приоритет“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 18.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още