IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони: Путин беше подтикнат към войната

Путин е искал да замени правителството на Володимир Зеленски в Киев „с правителство на достойни хора", каза бившият италиански премиер

15:35 | 23.09.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ALEXEY NIKOLSKY
Снимка: EPA/ALEXEY NIKOLSKY

Бившият министър-председател на Италия Силвио Берлускони предизвика силно вълнение в страната малко преди парламентарните избори с изказване за Владимир Путин. 85-годишният политик заяви в телевизионно интервю, че лидерът на Кремъл е бил подтикнат да нахлуе в Украйна. „Руският народ, една партия и неговите министри подтикнаха Путин да предприеме тази специална операция", заяви Берлускони пред телевизионния канал Rai.

Берлускони е приятел на руския президент и дълго се колебаеше дали да осъди инвазията след избухването на войната. Сега той казва, че „Путин е изпаднал в наистина трудна и драматична ситуация". Той използвал този израз умишлено, тъй като през февруари представители на двете самопровъзгласили се републики в Донбас са поискали от Путин да се намеси. Последните били убедили Путин, като са заявили, че Украйна атакува териториите с все по-голяма жестокост.

Освен това лидерът на партията „Напред, Италия", която като по-малък партньор в дясната коалиция има шансове да спечели изборите в неделя, заяви, че Путин е искал да замени правителството на Володимир Зеленски в Киев „с правителство на достойни хора". Изявленията на медийния предприемач, който освен с политиката си привлича внимание и със скандалите си, тревожат всички, които се опасяват от следизборен завой на Италия към Русия.

Освен Берлускони и Матео Салвини е част от десния блок - лидерът на „Лига" от години е фен на Путин и критикува санкциите на Запада срещу Москва. „Наистина трагично" - така определи проявата на Берлускони кандидатът на левоцентристите Карло Календа, който нарече основателя на „Напред, Италия" "нещо средно между прессекретар на Путин и военен съветник". Бившият министър-председател Енрико Лета от Социалдемократическата партия написа в Twitter: "Нямам думи да коментирам това". 

В четвъртък руското посолство в Рим провокира с публикация във Facebook, в която публикува снимки на италиански политици от предишни години по време на срещите им с Путин. Сред тях бяха Берлускони и Салвини, но също и други участници в кампанията като Лета, Джузепе Конте, Матео Ренци или Луиджи ди Майо и дори президентът Серджо Матарела и предшественикът му Джорджо Наполитано. „От най-новата история на руско-италианските отношения", пише до снимките. „Някои от тях трябва да запомним“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: zelka007с пари е лесно... майсторлъка е без пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Италианский клoyн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: khao ... Аха , нисичък е ... А какви буги-партита от затворен тип спретва , бетер Хю Хефнър ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 1 година
баси тоя даже е по къс от Късия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още