IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния: НАТО няма да влиза във война с Русия

Деескалацията на конфликта в Украйна трябва да е от двете страни, смята румънският държавен глава

12:12 | 24.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Северноатлантическият алианс няма намерение да влиза във война с Русия. Това каза румънският президент Клаус Йоханис след среща със сънародници предприемачи в Силициевата долина, Калифорния, САЩ, пише БГНЕС. Текстът на речта му беше публикуван в събота на сайта на администрацията на държавния глава, на когото се позовава ТАСС.

„Румъния, като член на НАТО, е готова за всеки сценарий (в Украйна)", каза Йоханис, който ръководи делегацията на страната си на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Ние обаче нямаме нужда от никакъв сценарий. Сценарият, който искаме, е оттегляне на Русия от Украйна и мирни преговори...Румънците не трябва да се паникьосват, Румъния не възнамерява да влиза във война, точно както НАТО няма да влиза във война с Русия, а деескалацията трябва да е от двете страни", каза Йоханис.

Що се отнася до възможни нови санкции от Европейския съюз (ЕС) срещу Москва, румънският държавен глава припомни, че страната „подкрепи всички пакети от санкции“. „Ако има общо разбиране, ние ще подкрепим този (нов) пакет", каза той. „Мисля, че не е навременно да обсъждаме на подготвителния етап какво може да бъде включено в пакета. В крайна сметка всички държави-членки трябва да го обсъдят, защото ако всички не са съгласни, пакетът просто не може да бъде приет", напомни Йоханес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 24.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Отанчовците вече са във война с РФ. А след референдумите и приемането на новите членове на РФ обстрелването на Донецк вече е обстрелване на руска територия. И колкото и да врещят, че това не е вярно, отговорът ще бъде напълно съответстващ на фактическото положение. Дуупе да им е яко на Ze-ленчуците. Лигавенето свърши. Започва истинското раздаване на шамари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още