IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия открива мобилизационен пункт на границата с Грузия

Съпротивата срещу мобилизацията на Кремъл за войната му в Украйна придобива ожесточен характер през последните часове 

12:47 | 27.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Частичната мобилизация в Русия продължава. Снимка: ЕРА
Частичната мобилизация в Русия продължава. Снимка: ЕРА

На граничния пункт Горни Ларс между Русия и Грузия ще бъде открит мобилизационен пункт, съобщиха от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на Северна Осетия.

„Напливът от трафика с леки автомобили към Грузия се увеличава сериозно. За да се намалят рисковете от незаконно поведение и възникване на конфликтни ситуации, беше решено да се разреши на гражданите да преминават границата пеша", се казва в изявлението. Досега границата на този пункт можеше да се пресича само с колесни превозни средства, предава „Интерфакс“. 

„Освен това в близко бъдеще на контролно-пропускателния пункт ще бъде разположен мобилизационен пункт на службата за военно постъпване", се казва в съобщението.

В понеделник северноосетинският вицепремиер Ирбек Томаев съобщи, че на опашката за заминаване за Грузия са се натрупали около 3500 автомобила и 1300 камиона.

Северна Осетия е република в рамките на Руската федерация и се намира в Северен Кавказ.

Около 98 хил. руски граждани са влезли в Казахстан от началото на частичната мобилизация на Русия на 21 септември, заяви междувременно на брифинг Аслан Аталиков, изпълняващ длъжността председател на Комитета за миграционна служба към МВР на републиката. През същите дни 64 234 руски граждани са напуснали Казахстан. По думите му малко над 8000 нерезиденти са получили индивидуален идентификационен номер (IIN).

Без подобен номер гражданите и юридическите лица не могат да се обръщат към държавните органи на Казахстан за регистрация на гражданско състояние, откриване и поддържане на банкови сметки в банки и организации, извършващи определени видове банкови операции, плащания, преводи и т.н. От 1 април 2022 г. 93 045 руснаци са получили такъв номер в Казахстан. На граничния пункт Горни Ларс между Русия и Грузия ще бъде открит мобилизационен пункт. Снимка: Nexta На граничния пункт Горни Ларс между Русия и Грузия ще бъде открит мобилизационен пункт. Снимка: Nexta

Още на 23 септември граничната комисия към Комитета за национална сигурност на Казахстан е отчела увеличение на броя на чужденците, влизащи в страната от Русия. Комисията по миграцията към Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи заявиха, че следят ситуацията отблизо. А местното министерство на труда заяви, че притокът на руснаци няма да се отрази на пазара на труда. 

Министър-председателят на Казахстан Алихан Смаилов нареди на 26 септември на служителите да помогнат на имигрантите при регистрацията и намирането на работа, да повишат информираността на местните жители и мигрантите и да стабилизират пазара на жилища под наем.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев заяви във вторник, че „няма криза или паника" заради притока на руснаци, но нарече ситуацията „сложна" и обеща да я обсъди с руснаците. Той призова за човечност и търпение и обеща, че властите ще решат проблема в интерес на Казахстан.

А в понеделник съпротивата срещу мобилизацията на Русия за войната ѝ в Украйна придоби ожесточен характер, след като два центъра за набиране на войници бяха нападнати, а границите останаха задръстени от мъже в наемна възраст, които се опитват да напуснат страната, на фона на съобщения, че някои от тях са връщани обратно, коментира The Wall Street Journal. 

Един руснак откри огън в център за набиране на военнослужещи в Сибир, ранявайки тежко неговия командир, часове след като друг мъж се вряза с кола във входа на друг център за набиране на военнослужещи и го подпали с коктейли "Молотов".

Длъжностни лица съобщиха, че заподозреният стрелец е 25-годишен жител на сибирския град Уст-Илимск, който e пристигнал в залата на наборния пункт със самоделно оръжие. Преди да открие огън, стрелецът е извикал: „Сега всички ще се прибират у дома", съобщават местни медии.

Насилието от понеделник и нарастващите опашки по границата са последните признаци, че инициативата на руския президент Владимир Путин за активизиране на застоялите военни действия в Украйна може да се обърне срещу него, като принуди някои руски мъже да избират между това да бъдат призовани и да напуснат страната.

Много руснаци, които могат да си позволят да избягат, са затрупали летищата и граничните пунктове на фона на съобщенията, че граничните служители на страната са започнали да отказват на мъжете на военна възраст да преминат през границите. Заповедта за мобилизация разкри и недоволството в отдалечените по-бедни региони на Русия, които бяха основна цел на кампаниите за набиране на войници.

Заподозреният за стрелбата при нападението в понеделник, идентифициран от властите като Руслан Зинин, е безработен, а майка му заяви пред независима медия, че той не подлежи на мобилизационна заповед, но е бил разстроен, че негов близък приятел е получил такава.

Зинин е бил арестуван малко след стрелбата. Държавната информационна служба „РИА Новости“ разпространи снимка на оръжието, използвано при нападението, което е грубо изработено от дървен блок, тръба и обикновена лента, с която двете са привързани един към друг. Командирът на наборната станция е в критично състояние, съобщиха от офиса на областния управител.

Въпреки че повечето руснаци като цяло подкрепят войната в Украйна, малцина проявяват ентусиазъм да се бият в нея, а социолозите твърдят, че подкрепата за войната ще бъде подложена на ново изпитание, когато мобилизацията започне да обхваща средностатистическите руснаци в големите градове.

Михаил Виноградов, председател на изследователския център „Фондация за политика в Санкт Петербург", заяви пред WSJ, че мобилизацията предизвиква „вълна от тревога в обществото", безпрецедентна в най-новата история на управлението на Путин. 

„Но засега не е ясно дали паниката ще намалее, или ще се засили и дали новите недоволни ще бъдат готови за някакви действия", каза Виноградов и допълни: „Засега самата мобилизация не е отслабила или засилила военния потенциал на Москва".

Някои анализатори изразиха съмнение дали новите войски ще бъдат готови, когато пристигнат на фронта. На новобранците е казано, че ще преминат двуседмично обучение, преди да бъдат изпратени на бойни действия.

„Кои са тези хора? Обикновени мъже или на различна възраст, някои от тях с много слаба дисциплина, с много слаба подготовка", каза Александър Баунов, старши сътрудник в Carnegie Endowment for International Peace.

Напливът на тези бойци, заедно с липсата им на мотивация, може да подкопае морала на руските войници, които вече са на терен, докато се сражават с украинските сили, които са окрилени от скорошни победи и чувството, че защитават родината си, казват анализаторите. 

Други заявиха, че е малко вероятно емиграцията да накара Путин да се откаже от военната си кампания.

„Те ще продължат... няма да се разочароват от няколко случая на съпротива", каза Баунов.

Регионалните правителства се опитаха да смекчат недоволството от мобилизацията, като предложиха повече пари на изпратените да се бият. Жителите на Москва ще получат регионална месечна премия от 50 хил. рубли, около 808 долара, в допълнение към заплатите като военни. Семействата на загиналите в сраженията също ще получат финансова компенсация. Но стимулите са обявени в момент, в който руският парламент въведе по-строги наказания за нарушения, включително дезертьорство и неподчинение. Регионалните правителства в Русия се опитаха да смекчат недоволството от мобилизацията, като предложиха повече пари на изпратените да се бият. Снимка: EPA Регионалните правителства в Русия се опитаха да смекчат недоволството от мобилизацията, като предложиха повече пари на изпратените да се бият. Снимка: EPA

През уикенда се умножиха съобщенията, че руските граничари връщат обратно някои мъже, които искат да напуснат страната, позовавайки се на законите за мобилизация.

В понеделник руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че руски граждани, подлежащи на мобилизация, са били спрени на границата с Русия и Казахстан в югоизточните области Курган и Тюмен. Казали им, че трябва да поискат разрешение от службата за военна регистрация, за да преминат границата, съобщи информационната агенция, като се позова на служители от регионалните отдели на Федералната служба за сигурност на Русия.

През последните дни все по-голям брой руснаци предприемат пътуване до арктическата граница с Норвегия, като преминават през норвежкия град Сторског, един от най-северните гранични пунктове на Земята. В града, който се намира на близо 1000 км по шосе северно от Санкт Петербург, в неделя 243 руснаци са преминали в Норвегия, което е леко увеличение спрямо предходните уикенди, заяви Сьолве Солхайм, ръководител на секцията за оперативен имиграционен контрол в полицейския район Финмарк, където се намира граничният пункт.

27-годишен руски резервист, избягал в Казахстан през уикенда, заяви, че е платил 27 000 рубли (около 461 долара) за полет в петък от Москва до Волгоград в южната част на Русия, което е около осем пъти повече от обичайната цена. 

По думите му времето за преминаване на казахстанската граница обикновено трае 30 минути, но този път е чакал 12 часа, за да влезе в страната. Руският влак, с който пътувал от Уралск близо до руската граница до казахстанската столица Астана, бил пълен с млади руснаци, казва той.

„Мога честно да ви кажа, че тези, които заминават, са достойни мъже, умни, образовани, оставили съпруги и деца", добави той.

Баунов заяви, че масовото емигриране на мъже от всички възрасти и професии е тревожна тенденция за Кремъл. 

„Ако това продължи няколко дни, то ще бъде толерирано, защото идеята е, че смутителите на реда ще си тръгнат, а другите, по-послушните, по-тихите, по-пасивните, ще останат", каза той. „Но ако продължи по-дълго време, тогава ще възникне въпросът за [затваряне на] границите", допълни той.

Сенаторът от горната камара на руския парламент Сергей Цеков предложи в понеделник закон, който ще забрани напускането на страната на всички мъже във военна възраст „в настоящата ситуация", предаде контролираната от държавата информационна агенция „РИА Новости“.

Малко след това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не е взето решение за затваряне на руските граници или за обявяване на военно положение в Русия. Миналата седмица той заяви, че съобщенията за емиграция на мъже в наборна възраст от Русия са „преувеличени".

От обявяването на мобилизацията до понеделник са били нападнати 17 центъра за набиране на войници и правителствени сгради, сочи равносметка на независимата руска медия „Медиазона", която се позовава на публично достъпни данни.

В понеделник въоръжен мъж нахлу в училище в провинциалния град Ижевск, като уби 17 души, включително 11 деца, преди да се самоубие. При стрелбата са били ранени най-малко 24 души, съобщават местните медии и добавят, че е започнало разследване на инцидента.

Песков нарече нападателя в училището „неофашист". Руското министерство на образованието заяви, че заподозреният е бил диагностициран с шизофрения.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
Bingomatic4
преди 1 година
Те ако продължават да приемат руснаци силно рискуват да бъдат "освободени" след няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 1 година
сетих се за един скеч от "Улицата" .... той все ще трябва да пресече до магазина за хляб! Та в тоя ред на мисли, турете пункт пред суперамаркета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още