IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Всички грешки при мобилизацията трябва да бъдат поправени

Това е първо признание на руския президент, че мобилизацията не върви гладко

22:09 | 29.09.22 г. 4
Путин председателства заседание на Съвета за сигурност на Русия чрез видеоконферентна връзка в Кремъл. Снимка: EPA/БГНЕС
Путин председателства заседание на Съвета за сигурност на Русия чрез видеоконферентна връзка в Кремъл. Снимка: EPA/БГНЕС

Президентът Владимир Путин заяви в четвъртък, че „всички грешки“, допуснати в призива за подсилване на военната операция на Русия в Украйна, трябва да бъдат поправени. Това беше първото признание, че „частичната мобилизация“, която той обяви миналата седмица, не върви гладко, предава Ройтерс.

Държавни ръководители и граждани изразяват повсеместно публично недоволство заради начина, по който се извършва мобилизацията, включително оплаквания, че наборни офицери изпращат призовки на явно негодни за военна служба мъже.

Хиляди мъже напуснаха Русия, за да избегнат повиквателна, макар да беше обявено, че ще бъдат мобилизирани хора с военен опит и изисквани специални умения, но властите често не се съобразяваха със здравето, студентския статут и дори възрастта на хората, до които изпращаха повиквателни.

Около 2000 души бяха арестувани при неразрешени антивоенни протести в над 30 града и някои от тях са получили повиквателни по бързата процедура. Според Кремъл това е напълно законно.

„В хода на тази мобилизация възникват много въпроси и всички грешки трябва да бъдат поправени и да бъде предотвратено повторението им в бъдеще“, заяви Путин.

„Например, мисля за бащите на много деца или за хората, страдащи от хронични заболявания, или за тези, които вече са преминали наборна възраст“, допълни той.

Обявената на 21 септември първа мобилизация в Русия след Втората световна война предизвика критики дори сред собствените официални поддръжници на Кремъл, нещо почти нечувано в Русия, откакто тя изпрати армията си в Украйна преди седем месеца.

В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че някои повиквателни са били изпратени по погрешка, като заяви, че грешките се поправят от областни управители и министерството на отбраната.

Путин се въздържа да припише вина за грешките на министерството, оглавявано от близкия му съюзник Сергей Шойгу, или на областни ръководители, които трябва да решават точно на кого да бъде изпратена повиквателна.

Миналата седмица Шойгу зави, че Москва планира да мобилизира само 300 хил. души. По-късно Кремъл отрече съобщение на независимото издание „Новая Газета Европа“, че необявена клауза в указа за мобилизацията на Путин предвижда да бъдат повикани един милион запасняци.

В телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган Путин е заявил, че „безпрецедентният саботаж“ срещу газопровода „Северен поток“ е „акт на международен тероризъм“, съобщи Кремъл в комюнике.

Руският президент е казал още, че е необходимо да бъде изпълнено постигнатото с помощта на международната общност споразумение за износа на украинско жито, включително с премахване на бариерите пред доставките на руски храни и торове на световните пазари, допълни Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
иначе мобилизацията върви по класически за русия план... вече има видео от първите пленени и убити мобилизирани... да им е честита жертвата която направиха за късия диктатор... никой няма да ги запомни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: doba Някакъв нов анимационан разказ ли си чел... кой е спасил ердо от сигурна смърт и кога? За сефте я чувам тая измислица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
doba
преди 1 година
До: ИмпeраторътИмпе, Ердо НИКОГА няма да забрави @КОЙ го избави от сигурна смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Ердоган притежава Путин във всички пози от кама сутра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още