fallback

Песков: Няма да има мир в Украйна, ако не бъдат изпълнени условията на Русия

Не е възможно да има нов референдум в окупираните украински територии, заяви говорителят на Кремъл

15:30 | 04.10.22 г. 10

Русия винаги е била на позицията, че "нейните условия трябва да бъдат изпълнени по пътя на преговорите", заяви по време на брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Според него мир в Украйна не може да има, без да бъдат изпълнени условията на Русия. Той посочи, че Москва ще чака "промяна" в позицията на Украйна за преговори - на сегашния президент Володимир Зеленски или на негов наследник. По-рано Украйна заяви официално, че няма да преговаря със сегашния президент Владимир Путин, а Зеленски посочи, че причината за това е, че му "липсват достойнство и чест".

Пред журналисти в Москва Песков коментира и скандала в Twitter между Илон Мъск и украинските власти.

Главният изпълнителен директор на Tesla публикува в Twitter призив към Киев за слагане на край на войната, както и анкета към гражданите на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област и към анексирания през 2014 година Крим относно това, къде искат да живеят - в Украйна или Русия.

Справка в социалната мрежа показва, че досега в тази анкета са гласували повече от 2,13 млн. души, а до края на гласуването остават 6 часа. Украинският президент Володимир Зеленски отговори на тази анкета със свой въпрос - кой Мъск харесвате повече? И възможните отговори - подкрепящия Украйна или подкрепящия Русия. На него има почти същия брой отговори - 2,12 млн., а до края на гласуването остават 8 часа.

Илон Мъск коментира по-късно, че подкрепя Украйна, но смята, че ескалацията на конфликта ще доведе до нанасянето на повече щети на Украйна и на света. Затова са и призивите му Киев да признае, че Крим е официално част от Русия и да търси мир.

Според Песков постовете на Илон Мъск са "добронамерени" и идеите му заслужават внимание, но и също така, че няма връщане назад по отношение на референдумите, дори и проведени под егидата на ООН, каквото е предложението на Мъск. Жителите на окупираните украински области вече са казали своето мнение и повече нищо не може да бъде направено, става ясно от думите на Песков.

Говорителят на Кремъл отбеляза още, че публикациите в Twitter са накарали много хора в Европа да будуват цяла нощ, а ботове - да участват активно в гласуването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:29 | 04.10.22 г.
fallback
Още от Свят виж още