IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия: Спирането на жп трафика в събота е целенасочен и злонамерен саботаж

Възможните причини за инцидента варират от кражба на кабели до целенасочено нападение

12:55 | 09.10.22 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Кабели, които са жизненоважни за железопътната мрежа в Германия, са били нарочно прекъснати на две места, причинявайки почти тричасово спиране на целия жп трафик в Северна Германия в събота сутринта. Властите нарекоха това акт на саботаж, без да уточняват кой може да е отговорен за него, пише Ройтерс.

Федералната полиция разследва инцидента, съобщи министърът на вътрешните работи Нанси Фаезер и допълни, че мотивът не е ясен.

Нарушаването на трафика беше сигнал за тревога, след като НАТО и ЕС миналия месец подчертаха необходимостта да се защити важната инфраструктура след по думите им актовете на саботаж срещу газопровода „Северен поток“.

„Ясно е, че това е било целенасочено и злонамерено действие“, заяви министърът на транспорта Волкер Висинг по време на пресконференция.

Източник на службите за сигурност каза, че възможните причини са различни и варират от кражба на кабели, каквито се случват често, до целенасочено нападение.

Омид Нурипур, лидер на Зелената партия, която е част от федералната коалиция на канцлера Олаф Шолц, заяви, че всеки, който атакува критична инфраструктура в страната, ще получи „решителен отговор“.

„Няма да се изплашим“, написа той в Twitter.

„Заради саботаж срещу кабели, които са необходими за железопътния трафик, Deutsche Bahn трябваше да спре движението на влаковете на север тази сутрин за близо три часа“, съобщи държавният железопътен оператор в комюнике.

По-рано Deutsche Bahn съобщи, че проблемът с мрежата се дължи на технически проблем с радио комуникациите. Списание Spiegel съобщи, че комуникационната система е спряла да работи към 6,40 ч. В 11,06 ч. железопътната компания съобщи, че трафикът е бил възстановен, но предупреди, че забавянето и отмяната на влакове продължава.

Проблемите с мрежата са засегнали жп услугите в провинциите Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн, както и Бремен и Хамбург, нарушено е и движението на международните влакове до Дания и Нидерландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 09.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
Десетки хиляди български хъхрeци заминаха за Германия. Те обичат да си берат кабели. Ама нищо де, интегрирайте ги - както ни карахте нас. Вече често ви се случва да липсва жицата, а? Още ли сте толерантни, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още