fallback

Как компенсации могат да прекъснат спиралата на високи разходи и цени?

Не всички фискални политики влизат в противоречие с паричната политика, заяви Пламен Ненов, икономист в Норвежката централна банка

23:06 | 28.10.22 г.

Спиралата между увеличени производствени разходи, по-скъпи продукти и по-високи цени може да бъде прекъсната с енергийни компенсации, но само ако те са ефективни. Това каза доц. Пламен Ненов, икономист в Норвежката централна банка и преподавател в Norwegian Business School, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Не всички фискални политики влизат в откровено противоречие с паричната политика - частични политики на компенсации на фирмите поради повишена себестойност на разходите им би трябвало да подпомагат рестриктивната парична политика, понеже ще помогне да се прекъсне спиралата между увеличена себестойност... по-висока цена на междинни продукти, което увеличава техните цени", каза събеседникът.

Тази спирала може да бъде прекъсната с енергийни компенсации, стига те да са ефективни, подчерта Ненов.

"Зависи и колко нарушават стимулите за по-малко енергоемки производства. Но когато говорим за по-класическите фискални политики - увеличаване на социални трансфери, намаляване на данъците, както бе предложено във Великобритания, усилване на инфраструктурни разходи по време на икономическа експанзия - това със сигурност влиза в противоречие с борбата за понижаване на инфлацията от страна на централната банка."

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 28.10.22 г.
fallback
Още от Свят виж още