IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на Байдън и Си Дзинпин - спад на напрежението, но противопоставянето остава

Отношенията между САЩ и Китай може да се движат в приемливи правила или борба свободен стил, коментира оц. д.н. Георги Чанков

13:58 | 14.11.22 г.

САЩ и Китай ще бъдат сред главните силови центрове в новия световен ред. Възможно е да настъпи някакво моментно разбирателство за намаляване на напрежението между тях, но стратегическото им противопоставяне няма да изчезне. Това коментира доц. д.н. Георги Чанков, катедра "Международни отношения" в УНСС, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria във връзка със срещата на страните от Г-20 и на лидерите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин в Индонезия.

По думите на госта срещата се провежда в условията на „Трета световна война и създаването на нов икономически, политически ред с нова конструкция за сигурност“.

"Отношенията между САЩ и Китай могат да се движат между конкуренция в рамките на някакви приемливи правила или борба свободен стил... На срещата очаквам сблъсък на две позиции, които никак не са се сближили за последните две години", посочи гостът.

Китай отправи сериозни критики към САЩ след победата на демократите на последните президентски избори през 2020 г. в контраст с традиционно по-сдържаното си изказване, напомни Чанков. Последният конгрес на Комунистическата партия в страната стана сцена на чистка сред партийния елит на хора, които са виновни само в това, че приемат сътрудничество със Запада.

"Надделя линията на Си Дзинпин - националистически курс, който залага на Китай като водеща сила...грубо казано, става дума за преразпределение на печалбите вече в по-голяма степен в китайска полза", коментира събеседникът. И допълни, че Байдън също влиза на преговорите със засилена позиция, след като демократите избегнаха очакваната сериозна загуба на междинните избори в САЩ.

"Очаквам Байдън да отправи пожелание Китай да намали своята не особено усърдна подкрепа за Русия, което вероятно няма да стане, поне не и от това равнище, което е в момента. Може да очакваме по-скоро обратното, много зависи от поведението на самата Русия, която на тази среща е големият отсъстващ", каза гостът.

Според него на срещата САЩ трябва да покажат, че имат безрезервната подкрепа на своите съюзници и се очаква да видим "доколко не-Западът е склонен да се съпротивлява на натиска от Запада" за неговата форма на новия световен ред, каза Чанков.

Каква в ролята на Индонезия в новата геополитическа реалност може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още