fallback

Американското разузнаване очаква забавяне на боевете в Украйна в идните месеци

Руският президент е по-информиран за предизвикателствата пред руската армия, но не е ясно дали има пълна представа за затрудненията пред нея

12:22 | 04.12.22 г. 13

Американското разузнаване очаква забавянето в темпото на боевете в Украйна да продължи през идните няколко месеца и не вижда данни за намаляване на волята на украинците за съпротива въпреки нападенията срещу енергийната мрежа на страната и друга критична за зимата инфраструктура, съобщи директорът на Националното разузнаване Аврил Хейнс, цитирана от Ройтерс.

„Вече наблюдаваме известно забавяне на темпото на конфликта… и очакваме, че така ще бъде в идните месеци“, заяви Хейнс на ежегодния Национален форум за отбрана „Рейгън“ в Калифорния.

Тя допълни, че както украинската, така и руската армия ще се опитат да се преоборудват и снабдят, за да се подготвят за конфраофанзива след зимата, но остава въпросът как ще изглежда това. Хейнс добави:

„Всъщност сме малко скептично настроени дали руснаците ще са подготвени да направят това. Мисля по-оптимистично за украинците в тази времева рамка“.

На въпрос за последиците от руските нападения срещу енергийната мрежа на Украйна и друга цивилна инфраструктура Хейнс отговори, че целта на Москва отчасти е да подкопае волята на украинците за съпротива. И добави: „Смятам, че не виждаме данни за подобно подкоповане на този етап“.

Тя каза още, че Руся се стреми също да засегне способността на Украйна да продължи конфликта и добави, че икономиката на Киев страда много сериозно.

„След време това, разбира се, може да даде отражение. Какви ще са последиците ще зависи от това как се ще справят по-нататък, какво са способни да направят, устойчивостта на критичната инфраструктура, нашите възможности да им помогнем да я защитават“.

Според Хейнс руският президент Владимир Путин е бил изненадан, че армията му не е постигнала нещо повече.

„Наистина смятам, че той става по-информиран за предизвикателствата, пред които е изправена армията на Русия. Но все още не сме наясно дали има пълна представа на този етап за затрудненията пред нея…, виждаме недостиг на боеприпаси, снижен дух, проблеми с доставките и с логистиката, цяла поредица от притеснения, пред които те са изправени“, изтъкна тя.

Според Хейнс политическите цели на Путин в Украйна не изглеждат променени, но анализатори от американското разузнаване смятат, че той може да е склонен да снижи краткосрочните си военни цели „временно с идеята да се върне по-късно към този проблем“.

Тя посочи, че Русия изглежда изчерпва резервите на армията си „доста бързо“.

„Наистина е невероятно, според нас те не са способни да произвеждат в страната това, което изразходват на този етап“, добави Хейнс.

„Затова очакваме да се насочат към други страни, за да се опитат да набавят боеприпаси… и отбелязахме, че високоточните им боеприпаси привършват много по-бързо в много отношения“.

Хейнс посочи, че САЩ „виждат известно движение“ в доставките на боеприпаси от Северна Корея, „но то не е голямо на този етап“.

Тя допълни, че Иран е доставил на Русия дронове, а Москва търси други видове високоточни боеприпаси от Техеран и това ще бъде „много притеснително от гледна точна на техните способности“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 04.12.22 г.
fallback
Още от Свят виж още