fallback

Новак: Русия няма да изнася петрол, подложен на западния ценови таван

Ходът на западните страни е грубо вмешателство, което противоречи на правилата за свободна търговия, заяви руският вицепремиер

17:04 | 04.12.22 г. 7

Русия, която е вторият по големина износител на петрол в света, няма да продава петрол, подложен на западен таван върху цените, дори да се наложи да намали добива, заяви руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от Ройтерс.

В петък Г-7 и Австралия се договориха за таван от 60 долара върху цената на доставяния по море руски суров петрол, след като страните членки на ЕС преодоляха съпротивата на Полша.

В неделя Новак заяви, че ходът на Запада е грубо вмешателство, което противоречи на правилата за свободна търговия и ще дестабилизира световните енергийни пазари, като предизвика недостиг на предлагане.

Работим по механизми за забрана на използването на инструмента таван върху цените независимо на какво ниво е определен, защото подобна намеса може да дестабилизира допълнително пазара“, отбеляза Новак.

„Ще продаваме петрол и петролни продукти само на тези страни, които ще работят с нас при пазарни условия, дори да се наложи да намалим малко добива“, допълни той.

Новак заяви, че западният таван може да предизвика проблеми на пазарите на петролни продукти и да засегне други страни освен Русия.

Продажбите на петрол и газ за Европа са един от основните източници на приходи в чуждестранна валута на Русия, след като съветски геолози откриха петрол и газ в части от Сибир в десетилетията след Втората световна война.

Източник, пожелал да остане анонимен заради чувствителността на ситуацията, каза пред Ройтерс, че се подготвя указ, забраняващ на руските компании и търговци да взаимодействат със страни и компании, които се съобразяват с тавана.

Като цяло подобен указ ще забрани износа на петрол и петролни продукти за страни и компании, които го прилагат.

Русия има достъп до достатъчно танкери, за да превозва повечето си петрол отвъд обхвата на новия ценови таван на Г-7, заявиха играчи от индустрията и американски представител през октомври, подчертавайки ограниченията пред най-амбициозния план до момента за намаляване на военновременните приходи на Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 04.12.22 г.
fallback
Още от Свят виж още