IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния ще реформира държавните фирми в отбранителния сектор, за да повиши производството

За деветте месеца от началото на войната в Украйна оборотът на ROMARM е нараснал шест пъти спрямо 2021 г.

19:05 | 14.12.22 г. 1
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Румъния цели да реформира държавната си отбранителна индустрия, като инвестира в нови технологии, за да подкрепи производството и износа в региона, съобщи министърът на икономиката на страната, цитиран от Ройтерс. Той очерта планове за сектора, чийто оборот нарасна по време на войната в Украйна.

Държавната компания ROMARM контролира 15 компании, които произвеждат оръжия и боеприпаси – от барут до бронетранспортьори и ракети с прецизно насочване.

В деветте месеца, откакто Русия навлезе в съседна Украйна, оборотът на ROMARM е нараснал шест пъти спрямо 2021 г. до 131,5 млн. леи (28,47 млн. долара), като износът съставлява по-голямата част от него, съобщи министър Флорин Спатару.

Но високите цени на енергията и остарялата технология са причина компанията да изостава от частните фирми за отбрана.

„Виждаме, че високите цени на енергията и ниската технологична база водят до по-ниско от очакванията ниво на производството“, отбеляза Спатару.

„Нуждаем се от инвестиции в нови технологии, за да разрешим проблема с конкурентоспособността. Целим да повишим производството, за да отговорим на нуждите на съответните министерства, но също така поглеждаме към износа и покриването на регионалното търсене“, допълни той.

Оръжейната индустрия в Източна Европа повиши производството тази година, докато правителствата в региона полагат усилия да помогнат на Украйна в борбата ѝ срещу Русия.

За разлика от други страни в региона Румъния, която споделя 650-километрова граница с Украйна, отказва да коментира военната помощ, която предоставя, но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви през ноември, че тя е „значителна“.

Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., ще повиши разходите си за отбрана до 2,5% от брутния си вътрешен продукт догодина спрямо 2% в момента.

Спатару заяви, че държавните фирми в областта на отбраната имат текущи процедури по придобиване на нови производствени линии и оборудване на стойност 600 млн. леи (129,83 млн. долара), а още 200 млн. леи са предвидени за следващата година.

През 2023 г. Electromecanica Ploiesti, подразделение на ROMARM, ще започне тригодишна инвестиционна програма за производство на ракетни прихващачи SkyCeptor в партньорство с американската компания Raytheon. Първите ракети се очакват през 2026 г., съобщи Спатару.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още