IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп не е платил никакви данъци през 2020 г.

Бившият американски президент отказваше да направи публични данъчните си декларации по време на двете си кампании за президентския пост

23:50 | 21.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доналд Тръмп не е платил никакви данъци върху доходите си в последната си пълна година на президентския пост и е обявил загуба от обхватните си бизнес интереси, сочат данъчни документи, публикувани от панел на Конгреса, предава Ройтерс.

Документите, оповестени от комисията за държавния бюджет и данъчното законодателство в контролираната от демократите Камара на представителите след няколко години на борба, показват, че доходите на Тръмп и дължимите от него данъци са варирали значително през четирите му години в Белия дом.

Документите опровергават грижливо градения през годините имидж на бившия републикански президент като успешен бизнесмен. Това се случва в момент, когато той се подготвя да се кандидатира отново за Белия дом.

Тръмп и съпругата му Мелания са плащали някаква форма на данъци през всичките си четири години, показват документите. Но успели да свеждат до минимум данъците върху доходите си години наред, тъй като доходите от бизнесите на Тръмп били далеч надминати от приспадания и загуби.

Комисията постави под съмнение законността на някои от тези приспадания, включително едно за 916 млн. долара и нейни членове заявиха във вторник, че данъчната декларация е лишена от подробности. Очаква се панелът да публикува редактирани версии на пълните данъчни декларации на Тръмп в следващите дни.

Бившият президент отказваше да направи публични данъчните си декларации по време на двете си кампании за президентския пост, въпреки че всички останали кандидати за президент на двете основни партии го правят от десетилетия.

Комисията се сдоби с документите след няколко години на борба и гласува във вторник да ги направи публични.

Говорител на Тръмп заяви, че публикуването на документите е политически мотивирано.

„Ако тази несправедливост може да се случи на президента Тръмп, значи може да се случи на всички американци без причина“, каза говорителят на Trump Organization Стивън Чън.

Демократите в панела заявиха, че според прегледа им данъчните власти не са наблюдавали достатъчно добре сложните данъчни декларации на Тръмп, за да гарантират точност.

Макар че американската данъчна служба (IRS) трябва да преглежда данъчните декларации на президентите всяка година, тя не го е направила, докато демократите не настояли за действия през 2019 г.                                                                                               

IRS е възлагала само на един служител да прави отида през повечето време и не направила преглед на някои от приспаданията, заявени от Тръмп.

Преди да стане президент Тръмп обявяваше години наред големи загуби от бизнеса си, за да спаси доходи за стотици милиони долари, съобщиха медии и свидетели по дело за неговите финанси.

Публикуваните от комисията документи показват, че практиката се е запазила и по време на мандата му в Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още