IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Бъдни вечер папа Франциск призова миряните да си спомнят за измъчените и бедните

В жаждата си за власт хората по света поглъщат дори своите съседи, каза главата на Римокатолическата църква в явна препратка към войната в Украйна

11:58 | 25.12.22 г.
Папа Франциск по време на литургията за Бъдни вечер в базиликата "Свети Петър" в Рим. Снимка: EPA/БГНЕС
Папа Франциск по време на литургията за Бъдни вечер в базиликата "Свети Петър" в Рим. Снимка: EPA/БГНЕС

Папа Франциск отведе католиците по света към Коледа, като заяви в явна препратка към войната в Украйна и други конфликти по света, че алчността и жаждата за власт днес са такива, че някои хора искат да „да погълнат дори своите съседи“, предава Ройтерс.

Франциск, който празнува десетата Коледа от понтификата си, оглави тържествената меса за Бъдни вечер в базиликата „Свети Петър“. Тя беше първата, на която присъстваха около 7000 души след няколко години на ограничения заради COVID.

Още около 4000 души наблюдаваха навън на площад „Свети Петър“ в относително топлата вечер.

Както и в предишните няколко месеца проблеми с коляното не позволиха на Франциск да стои изправен дълго време, като той възложи на кардинал да води основната литургия на олтара в най-голямата църква в християнския свят.

Папата седеше встрани от олтара през по-голямата част от месата. Той съсредоточи проповедта си около темата за алчността и потреблението на различни нива, като поиска от хората да погледнат отвъд комерсиализма на празника, да преоткрият значението му и да си спомнят за страдащите от война и бедност.

„Мъже и жени в нашия свят, в тяхната жажда за власт и пари, поглъщат дори своите съседи, своите братя и сестри“, каза папа Франциск. „Колко много войни има! И на колко много места днес все още се потъпкват достойнството и свободата!“, допълни той.

Откакто Русия нападна съседната си страна през февруари, Франциск говори срещу войната на почти всяко публично събитие поне два пъти в седмицата, като осъжда по думите му жестокостите и непредизвиканата агресия.

В събота вечер той не спомена конкретно Украйна.

„Както винаги основните жертви на човешката алчност са слабите и уязвимите“, отбеляза той и осъди „ненаситността на света за пари, власт и удоволствия“.

„Мисля си най-вече за децата, които са погълнати от войната, бедността и несправедливостта“, каза папа Франциск и спомена още „неродените, бедни и забравени деца“.

По-рано този месец папата призова хората да харчат по-малко за коледни празненства и подаръци и да изпратят спестеното на украинци, за да им помогнат да преживеят зимата.

Миналата седмица главата на Римокатолическата църква празнува 86-я си рожден ден и с изключение на болното коляно изглеждаше в цялостно добро здраве.

Папа Франциск отбеляза, че Исус се е родил без лукс и удобства, но благодарение на това е излязло наяве истинското богатство на живота, а именно междуличностните отношения. 

"Разбира се не е лесно да напуснеш удобната топлина на светския живот, за да влезеш в суровата красота на Витлеемската пещера", каза Светият отец. "Но трябва да помним, че без бедните няма истинска Коледа. Дори и без тях ние празнуваме Коледа, но е и Коледата на Исус", добави той. "Братя, сестри, на Коледа Бог е беден - нека милосърдието процъфти отново!", призова папа Франциск. 

В неделя той ще отправи благословията си „Към града и света“ (Urbi et Orbi) от централния балкон на базиликата „Свети Петър“ пред десетки хиляди хора на площада отдолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 25.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още