IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна поглежда към възобновяемата енергия в опит да спаси енергетиката

Създаването на условия за изграждане на мини електростанции и малки производствени мощности ще бъде приоритет от тази година, изтъква премиерът Денис Шмигал

21:45 | 03.01.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Украйна планира да ускори прехода на страната към чиста и зелена енергия, докато се опитва да укрепи националната енергийна мрежа срещу руските атаки, заяви във вторник премиерът Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс.

Украйна, която беше нападната от руските сили миналия февруари, е изправена пред енергиен недостиг и спиране на електричеството след руски ракетни удари, които според Киев са повредили около 40% от националната енергийна инфраструктура.

„Плановете за декарбонизация на енергията и за зелена трансформация остават актуални. Войната направи тези предизвикателства още по-належащи (за решаване)“, изтъква Шмигал на заседание на правителството. „Ще използваме по-активно потенциала на възобновяемата енергия – слънчева, вятърна, производство на водород, водородни технологии. Руските атаки ни тласкат към фундаментална реформа — изграждане на децентрализирана енергийна система. Тя ще бъде по-малко уязвим на вражески атаки“, добавя той.

Според Шмигал създаването на условия за изграждане на мини електростанции и малки производствени мощности ще бъде приоритет от тази година.

Правителството е съсредоточено и върху отстраняването на щетите и укрепването на сигурността на енергийните съоръжения, особено по отношение на атомните електроцентрали, изтъква още Шмигал.

Експерти от индустрията посочват, че украинските слънчеви централи отбелязват спад на производството на електроенергия през зимата и че секторът на чистата енергия е претърпял значителни щети по време на военните действия, продължаващи вече 10 месеца.

Министърът на енергетиката Герман Галушченко заяви през октомври, че до около 50% от съоръженията за слънчева енергия в Украйна и около 90% от вятърните паркове не работят, защото са били повредени по време на войната или са били окупирани от руските сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Укриските олегарси търсят още начини за крадене на пари! Батальонът от Монако води упорита борба за забогатяване. За едни войната е брадва, за други сватба. От $90 милиарда дадени от САЩ, $20 са изчезнали безследно. Останалите "усвоени".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Ъхъ оно у нормандия ветъро е топъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
Аз отдавна съм си на слънце дори и колата и топлото е фрий. А путлера може само да ми прави вятър на онази работа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=BETSFNZkEwQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Бог високо ЕС далеко остава The London Eyehttps://en.wikipedia.org/wiki/Electrostatic_generator#/media/File:Wimshurst.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още